Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът недоволен от хода на съдебната реформа и разследването на фалита на КТБ

С кадровата промяна ВСС се дискредитира

| обновено на 21.01.16 в 13:08
Снимка: БГНЕС
Европейският съюз и България са изправени пред предизвикателството да решават не една, а 11 кризи и всяка от тях може да ги отслаби, заяви държавният глава Росен Плевнелиев в рамките на годишния си отчет.  Той назова сред кризите финансовата, бежанската, кризата в Гърция, в Украйна, заплахата от тероризъм и заплахата за Шенген. Според държавния глава ЕС не трябва да се съобразява с искането на Русия за връщане на политики от миналото, защото замразените конфилкти и сферите на влияние по минал модел са вредни днес.

По думите му, през 2015 година е постигната относителна политическа стабилизация. Това, според Плевнелиев, е позволило и да се постигнат добри икономически показатели, но пък липсва достатъчна воля за реформа в българското правосъдие. Президентът е разочарован от липсата на видими резултати от разследването на фалита на КТБ: 

Многократно призовах да се стигне до край - да се тръгне по пътя на всеки лев, на всеки кредит, всеки актив и да се гарантира пълна прозрачност на този процес, като не допуснем досиетата КТБ да се превърнат в механизъм за политически шантаж и задкулисно влияние. За мое съжаление съм длъжен да заявя, че не съм удовлетворен от постигнатото към момента. Няма да спра да изисквам от отговорните институции да не позволят поредното ограбване на българския народ чрез аферата КТБ.

Росен Плевнелиев смята, че едно успешно управление трябва да заложи на няколко неща – електронното управление, справедливото правораздаване, повече пряка демокрация чрез национални референдуми, както и на социално отговорна политика.

Реформата в сектор "Сигурност" е задвижена с пълен консенсус в Народното събрание, но изостава осъществяването на съдебната реформа - посочи още президентът:

Конституционните промени, приети в края на годината, са стъпка напред, но оставиха впечатление, че липсва смелост и политическа воля за по-всеобхватна и дълбока реформа. Квотното разпределение на колегите не бе реализирано по начин, който да спечели пълното доверие на магистратите. Ще приветствам всяко усилие за задълбочаване на реформата, за да постигнем независима и ефективна съдебна система, която да върне на гражданите усещането за справедливост.

Като свой успех Плевнелиев посочи проведения референдум, но разкритикува депутатите за отказа да подкрепят задаването на два от трите формулирани въпроса и нарече това поведение безотговорно:

Предупреждавам, че отказът от модерните начини на гласуване и неглижирането на волята на народа могат да доведат не само до апатия и деградация на демократичните ценности, но и до упадък на самата държавност. Още по-ниско доверие на гражданите и още по-голяма нестабилност. Едно НЕ на референдума от Народното събрание ще преформатира и политическото пространство, тъй като близо два милиона българи, които казаха ДА на електронното гласуване ще се почувстват непредставени в партийното статукво днес.

В рамките на отчета си държавният глава коментира и позицията си по решаването на украинската криза, като отново критикува действията на Русия:

Не си мълчах и относно действията на управляващите в Русия по украинската криза. Отнасям се с уважение към руския народ, култура, наука и общочовешки постижения, но действията на Кремъл по украинската криза са в противоречие с международния правов ред. Не одобрявам създаването на замразени конфликти и политиката на велики сили и сфери на влияние, като смятам, че е крайно вредна и трябва да остане в миналото. 

За първи път президентът коментира скандалите от последната седмица във Висшия съдебен съвет. Начинът, по който беше направена извънредната кадрова промяна във ВСС, Плевнелиев определи като задкулисна:

И като гражданин аз съм разочарован от това, което видяхме вчера. Като президент, няма как да не отбележа, че се намираме в един изключително важен момент, в който е наложително всички отговорни институции, включително и от съдебната система да се съсредоточат максимално за приемане на изключително важни закони, правила върху реформата на реформите, която всички ние наричаме. Алтернативите са две: от едната страна е задкулисното взимане на решения, от другата страна са принципни, публични, добре обосновани тези, дебати.

Вицепрезидентът Маргарита Попова призова, включително и медиите, да спрат да се вглеждат в дребни теми – кой на кого е изпращал есемеси, защото всъщност проблемът е много по-дълбок:

От толкова години нацията ни е разделена. Ако не се вземат мерки, ще видим какво ще се случи след 1 година с това разделение. Докато не се обединим около реформи, те няма да дадат конкретен резултат. Трябва да сме малко по-интелигентни и да се занимаваме с това какво обединява нацията ни. 

Колкото до въпроса дали президентът ще се кандидатира за втори президентски мандат след изтичането на петата година от управлението му, той коментира, че е твърде рано да се обединяват кандидатури, защото президентските избори са наесен, а в момента дневният ред на обществото е съвсем различен – съдебна реформа, антикорупционно законодателство и реформи като цяло.

Обобщение от пресконференцията чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!