Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинските съветници от БСП в Бургас критикуват отмяната на голяма обществена поръчка

Снимка: Екатерина Капрова
След разговор по телефона на премиера Бойко Борисов с кмета на Бургас Димитър Николов в морския град беше отменена обществена поръчка за близо 12 милиона лева. Проектът е за строителството на спортна база с покрит басейн в комплекс "Славейков". От общината обявиха, че участниците не отговаряли на финансовата рамка за поемане на дълг в размер на стойността на проекта.

Според ръководството на БСП в града обаче мотивите на общината са формални и неоснователни.

Това е поръчка, която изцяло се финансира със средства на общината, каза в интервю за "Хоризонт" общинският съветник от БСП в Бургас адвокат Евгени Мосинов:

Възниква въпросът министър-председателят на какво правно основание може да указва на местната власт, която дефинитивно е самостоятелна, да прекратява обществена поръчка, изцяло финансирана с нейни средства. Драмата в Бургас е и в това, че декември месец беше изтеглен заем, именно за да се финансира тази обществена поръчка. Заемът е за 12 милиона и сега да прекратим формално със заповед на заместник-кмета, като възложител, с мотив, че липсват средства, звучи детски наивно.

Съмненията за нагласени обществени поръчки не могат да отпаднат, като се отмени на пожар една обществена поръчка, избрана по незнайно какви критерии, коментира още Евгени Мосинов.

Цялото интервю с Евгени Мосинов можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!