Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Столичани излизат на протест срещу евентуалното поскъпване на билета за градски транспорт

Снимка: БГНЕС

Две декларации срещу повишаването на цената на билета и представяне публично на доклада на Центъра за градска мобилност, преди да бъдат информирани общинските съветници, бяха представени на днешното заседание на Столичния общински съвет. В петък се организира протест на граждани срещу евентуалното поскъпване на цената на билета от 1 лев на 1.60 лв. Протестът ще се състои пред Столичната община от 18.30 часа.
 

Миналия петък Центърът за градска мобилност свика пресконференция, на която представи доклада си за развитие на градския транспорт и предложение за повишаване на цената на билета за еднократно пътуване. Тогава още стана ясно, че зам.-кметът по транспорт Любомир Христов ще даде предложение за повишаване на глобата от 20 на 40 лева за нередовен пътник, а акта от 100 на 200 лева.

Транспортната комисия в Столичния общински съвет заседава в понеделник. Общинските съветници от Коалиция "Сердика", БСП, Реформаторския блок, Политическа група "5" категорично застанаха зад една теза, че първо докладът на Центъра за градска мобилност трябва да се обсъди в комисиите на Общинския съвет, да бъдат информирани съветниците, а не да научават за това от медиите.

Анета Григорова – от групата на Коалиция "Сердика", заяви:

Категорично заявяваме, че не сме съгласни с шоковото увеличение на цените на билета за градски транспорт. То е недопустимо и напълно необосновано, в противоречие на обществения интерес и не решава натрупаните проблеми в системата на градския транспорт. Абсурдно е да се наказват постоянните редовни пътници от градския транспорт за сметка на постоянните гратисчии, като определени групи, които контрольорите традиционно санкционират.

Прочетените две декларации на БСП и на коалиция "Сердика" по повод цената на билета разгневи председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков:

Инструментът "декларация" се използва от политически групи за политически декларации. За мен е изключително некоректно да се използва в тази ситуация, когато в дневния ред нямаме точка за транспорта и поради факта, че в правилника не предвиждаме декларации да може да се отговаря.

Кметът на София Йорданка Фандъкова коментира:

Комуникацията по този повод тече в последните дни. Аз не съм изненадана, че политически сили се възползват от това непопулярно, но реално предложение за свои политически цели. От друга страна, съм длъжна да поясня за пореден път, че предложението за цената на билета е експертно, то е направено на базата на изчисления на икономически анализи с категоричното ми настояване да не се променят цените на картите и въпреки това да се осигури развитието и модернизацията на градския транспорт.

Предстои дискусия в комисиите на Общинския съвет във връзка с предложенията на Центъра за градска мобилност за развитието на градския транспорт и повишаването на цената на билета.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!