Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ева Жечева: Необходим е национален дебат какво законодателство искаме за децата в риск

Ева Жечева
Снимка: БГНЕС
През 2015-а година Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ е работила по 2 490 жалби и сигнали за нарушаване на правата на децата. 31 служители на агенцията са осъществили контрол в 20 678 обекта, отчете Ева Жечева, председателят на ДАЗД по време на кръгла маса на тема „Нарушаване на правата на децата в риск в България“.

Една от слабостите на политиката в България е, че няма изключително ясна и конкретна визия по отношение на децата и семействата. Националната програма за закрила на детето носи координиран подход, но в същото време страда от пороците на формалността и това е едно от предизвикателствата - ние да направим тези документи наистина работещи, посочи Ева Жечева.

Според нея проектозаконът за детето трябва да бъде актуализиран. Необходим е и национален дебат какво е законодателството, което е нужно на България за децата в риск.

Законодателството в България по отношение на правата на децата не се спазва, според адвокат Яничка Методиева. По думите й, няма механизъм, който да контролира дали докладите, които се изготвят от социалните работници, отговарят на реалността. 
Според адвокат Методиева е нужно да се спре политическото говорене и готвените промени в законите да бъдат ефективни:В момента докладът на един социален работник не подлежи на никакъв контрол. Другият проблем е по Закона за защита от домашното насилие. Там социалният работник отново играе основна роля при вземане на решения от съдията, съобразно доклада, който представя. Наскоро имах един много трагичен случай с момиченце и момченце. По отношение на момчето има издадени две заповеди за защита от домашно насилие. Съдът издава заповед, но отказа да изведе детето от семейна среда. Трябва на базата на реални примери да се вземат мерки за това как следва да се работи и както от социални работници, така и от Държавна агенция за закрила на детето какви са спешните, но наистина спешните законодателни промени, които трябва да се извършат в тази насока, за да имаме реална  адаптивност на средата, в която растат децата и на техните нужди. 

Още по темата чуйте от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!