Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Медицински сестри от детските градини и яслите в община Родопи излязоха на протест, настояват за по-високи заплати

Снимка: БГНЕС

Медицински сестри от детските градини и яслите в община Родопи протестиратха пред сградата на администрацията в Пловдив с настояване за по високи заплати, средства за работно облекло, обявиха се също срещу намерението на ръководството на общината да редуцира техния годишен отпускт до 20 дни.

Исканията  ни са основателни и можем да постигнем съгласие, но сме недоволни от липсата на разбиране на проблемите, заявиха протестиращите, които бяха подкрепени и от своите колеги учители в детските заведения.

Половин час преди началото на протеста, кметът на община Родопи Пламен Спасов разговаря със заместник-председателя на федерацията към КНСБ Слава Златанова в присъствието и на една от медицинските сестри, член на синдикалната организация.

Вчера в специално обръщение, разпространено до медиите, кметът уточни, че трябва да има равнопоставеност на заплащането с оглед на работата в отделните села, тъй като на едни места в детските заведения има едва четири деца. Той не е съгласен и  с настояването за запазването на полагащите се дни за отпуски.

В момента средната месечна заплата на медицинските сестри в детските градини и училища е 496 лева, а искането е тя да стане 520 лева, какъвто е препоръчителният размер за работещите в сектопра.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!