Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изгорелият Тютюнев град провокира вълна от граждански гняв и протести

Снимка: БГНЕС

Специалисти от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата се запознават с пораженията от пожара, който изпепели сгради от Тютюневия град в Пловдив. Очаква се да се обяви справка за последните собственици на Тютюневите складове. От Камарата на архитектите излязоха със специално обръщение към институциите.

Като война на ценности – на културата на чалгата и мутрите срещу европейската култура – определи случилото арх. Петкана Бакалова. Според архитектите до дни трябва да започне аварийно укрепване, за да бъдат спасени поне автентичните фасади.

За бившия депутат Владимир Дончев случващото се е възмутително, а институциите само наблюдават. Според него няма съмнение, че случилото се е палеж, защото в сградата няма ток. Дончев заяви, че като гражданин ще участва в търсенето на отговорност.

Не само не уважаваме културното наследство, ние го подпалваме – гласи позицията на Асен Асенов (директор на ЕДНО – платформа за съвременно изкуство и култура):

По-добре да разпуснем държавата, тъй като тя е олицетворение на тази фасада. Всичките подпори вътре вече са изгорели. Има само една фасада, която всеки момент ще падне. Така е и с нашата държава.

Пълен абсурд е да не знае кои са собствениците, убеден съм, че кметът на града знае кои са, това каза в предаването "Преди всички" Славчо Атанасов, председател на парламентарната комисия по култура и бивш кмет на Пловдив, който описа гледката като потресаваща:

Сградите са емблематични за Пловдив, те са един от символите на града. Тези складове бяха предадени в частни ръце, работа на общината е да контролира и да санкционира собствениците.

Плановете на изгорелите сгради са запазени и те задължително трябва да се възстановят във вида, в който са били, обясни още Атанасов и попита как е било допуснато подобен сериозен обект да бъде без охрана и в него да живеят клошари.

Сградите на Тютюневия град са част от визията на града за Европейска столица на културата.

Всички гледни точки по темата чуйте от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Умишлен палеж е сред основните версии за пожара на тютюневите сладове в Пловдив

Кризисен щаб в Община Пловдив затвори за три дни участъка от четири улици в центъра на града, където се намират изгорелите късно снощи сгради-паметници на културата от Тютюневия град.  Умишлено запалване е версията, която надделява в..

обновено на 21.08.16 в 21:44

Започват проверки по случая с изгорелите тютюневи складове

Очаква се днес в Пловдив да пристигнат специалисти от Инспектората за опазване на културното наследство към Министерството на културата, за да преценят какви са възможностите за възстановяване на сградите на изгорелите тютюневи складове...

публикувано на 22.08.16 в 07:37

Вежди Рашидов пристигна за оглед на щетите от пожара в Тютюневия град

Министърът на културата Вежди Рашидов  пристигна в Пловдив, където експерти на министерството днес започват проверка на обстоятелствата около опожаряването на тютюневите складове в събота следобед.  Вежди Рашидов лично ще огледа мястото  и..

обновено на 22.08.16 в 11:51

Затрива се паметта на Пловдив, пожарът не може да е случаен

Опустошена и гневна съм от продължаващото затриване на паметта на Пловдив , това каза в интервю да Радио Пловдив по повод пожара в тютюневия град Пенка Калинкова, журналист и автор на филма "Истории от Тютюневия град". Дълго време се питам защо..

обновено на 21.08.16 в 12:11