Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаха 44-годишен мъж за умишлен палеж на тютюневите складове в Пловдив

Той е без постоянен адрес, криминално проявен и до момента е осъждан многократно

| обновено на 22.08.16 в 16:55

За умишлен палеж на тютюневите складове в Пловдив е задържан 44-годишният Любомир Данчев от същия град. Обвинението срещу него е, че е запалил сгради, собственост на дружеството "Р.И.П.А.", както и сграда, собственост на "Галакси инвестмънт груп". Прокуратурата проверява дали Данчев, който е задържан за 72 часа, е имал съучастници, както и дали е склонен да извърши престъплението. Любомир Данчев е без постоянен адрес, криминално проявен и до момента е осъждан многократно.

Пожарът в събота е представлявал опасност за живеещите наоколо, а запаленото имущество има историческа и художествена стойност, съобщиха от Пловдивската апелативна прокуратура. Разпитани са много свидетели, събрани са снимки и видеозаписи, дело на гражданин, заснел началото на пожара. 

Главният прокурор Сотир Цацаров ще бъде утре в Пловдив, където ще проведе работни срещи в прокуратурата и МВР по случая.

Междувременно ръководството на БСП - Пловдив поиска оставка на кмета Иван Тотев и наказания за "всички, допринесли за разрушаването на Тютюневия град". В декларация на социалистите се подчертава още, че след събарянето на склада на ул. "Одрин" 8, местната власт, въпреки призивите не е взела мерки за опазване и поддържане на сградите - паметници на културата.  




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Властта може да опази паметниците на културата, но трябва да я е грижа

Обвинението на клошар за палежа на тютюневите складове в Пловдив беше очаквано, въпреки че разследването продължава и аз не мога да коментирам конкретните факти. Проблемът е, че трябва да се проучи кой стои зад пожара на складовете и с каква цел е..

публикувано на 22.08.16 в 16:27

Рашидов: Изгорелите тютюневи складове ще бъдат възстановени

Министърът на културата Вежди Рашидов посети изгорелите складове в Тютюневия град в Пловдив и беше категоричен, че сградите ще бъдат възстановени. В Пловдив са и специалисти от Института по опазване на културните паметници. Междувременно след..

обновено на 22.08.16 в 14:23
Тони Николов - журналист

Завръщаме се във времената на варварството

Случилото се в Пловдив е стряскащо. Преди време бях писал при разрушаването на първия от тютюневите складове, че той трябва да остане в този си вид като  паметник на българското безобразие. Сега вече се питам докъде  се заличава културната памет. Нещо..

публикувано на 22.08.16 в 12:58

Кметът Иван Тотев обяви собствениците на изгорелите складове

Няма заявени инвестиционни намерения за изгорелите складове на ул. „Иван Вазов“. Не отговарят на истината съобщенията за строеж на МОЛ или хотел на мястото. Това заяви днес кметът на Пловдив Иван Тотев. Той посочи, че собственици на трите..

обновено на 22.08.16 в 12:14