Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камарата на архитектите в Пловдив иска промени в Закона за културното наследство

Да се криминализира безстопанственото отношение към паметници на културата, а при доказани случаи на посегателство, като разрушения или умишлени палежи, имотите да се отнемат в полза на държавата. За тези и други спешни промени в Закона за културното наследство се обяви Камарата на архитектите в Пловдив. Специалистите от камарата са на мнение, че до края на седмицата Експертният съвет в Община Пловдив трябва да се събере и да одобри план за укрепването на постройките, за да бъдат запазени фасадите. Архитект Мария Стоянова каза:

Най-спешното е в момента да спасим тези стени, които са останали. Фасадите са запазени, те са от дебели зидове… Биха могли фасадите да бъдат укрепени, докато се реши каква нова конструкция и какъв нов проект да се направи. Продължаваме да се надяваме и да мислим, че тази територия от града ни може да бъде някак си спасена. Ние от десет години алармираме и посочваме какво е състоянието. Като архитекти показваме възможностите, които биха могли да защитят тези сгради. В света има много примери, където Общината не е собственик, но проявява ангажираност и съвместно със собственика решава подобни проблеми.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

С. Игнатова: Ангажимент на собствениците е да възстановят разрушените паметници на културата

Спешната проверка на тютюневите складове, които пострадаха от пожара, установи състоянието на сградите на пръв поглед, както и собствениците им.  Собствениците на изгорелите тютюневи складове в Пловдив са длъжни да ги възстановят, потвърди пред..

обновено на 23.08.16 в 09:52