Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специализиран учебен автомобил дава възможност на хората с увреждания да станат шофьори


Специализиран учебен автомобил дава възможност на хората с двигателни проблеми да станат пълноправни участници в движението.

Настройките на автомобила могат да бъдат регулирани в зависимост от конкретния случай, без значение дали са засегнати долните или горни крайници. Едно от устройствата, с които е оборудвана учебната кола е лостова система, с помощта на която управлението на газта и спирачката се прехвърля на волана. Това позволява на хора с ампутация, протези или намалена подвижност на долните крайници да управляват автомобила без затруднения. Владимир Василев, собственикът на автошколата, закупила специализирания учебен автомобил, каза, че автомобилът така е направен, че е много трудно той да не отговори на нуждите на курсистите.

До момента обучението на бъдещите шофьори, които имат двигателни проблеми е било изключително трудно и скъпо, каза още той. На първо място курсистът е трябвало да закупи кола, която да се оборудва с необходимите приспособления, в зависимост от неговия индивидуален проблем.

При наличието на специално оборудвания учебен автомобил всичките тези разходи и препятствия вече не са пречка за бъдещите курсисти. Владимир Василев каза още, че цената на шофьорския курс остава еднаква за всички кандидат-шофьори, въпреки че обучението при хора в неравностойно положение изисква много повече труд и усилия.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!