Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нова система за прием в Медицинския университет в Пловдив

Тази година изпитите за кандидатстващите в Медицинския университет в Пловдив ще са под формата на тест както по биология, така и по химия. През април ще се проведе пробен изпит, за да могат кандидат-студентите преди всичко да получат представа за качеството на знанията си и да се адаптират към това ново тестово изпитване, затова и оценките няма да са валидни за приема в университета. Пловдивският университет е първият от медицинските университети в страната, който предприема тази стъпка.


След като миналата година вече експериментирахме с тест по биология при кандидатстването, за предстоящата кампания въвеждаме тестово изпитване и по химия, подчертава ректорът на Медицинския университет в Пловдив професор Стефан Костянев:

По този начин ще спестим страшно много неща на децата и на родителите от гледна точка и на финансови средства, тъй като в един ден, в рамките на 4 часа и половина, ще бъде проведен този изпит. Той гарантира, че подсказването с различните средства за масова комуникация няма да свършат работа на тези, които се опитат да преписват, защото в теста има въпроси, които изискват мислене. Спестяваме на кандидат-студентите и зубренето на материала, защото това освен, че е обективен тест за оценяване, в него се изисква разбиране на материала. Ше има и въпроси с отворени отговори.

Цялото интервю с професор Стефан Костянев можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!