Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френско планинарско кино в София на 23 и 24 февруари

Празник за всички любители на планината, документалното кино и френската традиция в алпинизма ще бъдат вечерите на 23 и 24 февруари в Дома на киното! Един от най-старите независими киносалони в София става домакин на 6 филма, посветени на вертикалната красота на Алпите и вълнуващата професия на планинския водач.

Всички филми ще бъдат прожектирани премиерно у нас с български субтитри за радост на родните заклети планинари, планински водачи, екстремни скиори и на всички ценители на силните преживявания. Билети вече се продават предварително на сайта и на касата на Дом на киното (12 лв. за една вечер и 20 лв. за две вечери). Всеки билет дава право на 15% отстъпка за следващата покупка от магазини "Стената".

Специално за събитието от Франция ще пристигне уважаваният журналист и кинематограф Жил Шапаз, автор на множество заглавия от света на френскоезичното планинарско кино. В първата вечер (23 февруари), посветена на професията на планинския водач, той ще разкрие интересни факти от процеса на създаване на документалните си творби и своята перспектива към водачеството. В дискусията по темата ще се включат и членове на Асоциация "Планини и хора".

Един от филмите, които ще видим на 23-ти е "Гидове и съдружие" (Guides et Cie, 72 мин) на Шапаз, запознаващ ни с историята и голямата традиция в планинското водене в Алпите, както и с някои скрити страни на тази професия, която продължава да бъде обаятелна и днес. Запазената марка на Шапаз е да остави своите „герои“ да говорят: срещаме се с гидове, които на 80 и повече години продължават да придружават своите първи клиенти, а също и с надъхани младоци, изпълнени с енергия и споделящи изконните ценности и кодекса на водача.

Обръщение на Жил Шапаз към зрителите на Две ВЕЧЕРИ НА ФРЕНСКОТО ПЛАНИНАРСКО КИНО:










Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!