Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Световният шампион по унисайкъл

Галина Риом-Ройбек: Във вените ми тече българска кръв

2
Галина Риом - Ройбек
Снимка: личен архив
Замисляли ли сте се някога какво е съвременен цирк? Това е вид изкуство, което се заражда през 70-те години във Франция и представлява своеобразно слизане на артистите от сцената и включва по-динамична работа сред хората. Този цирк се състои в смесването на елементи от традиционния цирк с много други жанрове и изкуства.

Добрата новина е, че всички столичани и гости на столицата ще могат да се насладят на този вид изкуство по време на Мини арт фестивала, който ще се проведе от 16 до 26 юни.

В „Шоколад“ ви срещаме с едно момиче, което помага с организацията на фестивала. Тя се казва Галина Риом-Ройбек и е световен шампион по унисайкъл. Родена е в България - в Ямбол. На 4 годишна възраст заминава да живее в Дания с новото си датско семейство. Съвсем скоро, след като се премества да живее там, тя се запознава с цирковото изкуство, което се оказва нейната съдба. И до ден днешен не слиза от сцената. Една кратка екскурзия я връща в България 20 години след последната й среща с родината.

личен архивПрекарах 3 и половина години в Афук - цирково училище в Копенхаген. От тогава съм винаги на сцена или съм ангажирана по социални проекти, свързани с цирковото изкуство. Това ме доведе и тук на Мини Арт фестивала.  Пристигнах в София миналият септември - през 2016-а. Планът беше да остана само за една почивка.  Миналата година реших да дойда за 2-3 седмици на море в България и да посетя родния си град - Ямбол. Отидох там сама - това беше най-емоционалният момент в живота ми - започнаха един по един да изскачат много спомени. Някак си отново преоткрих себе си, запознах се с много прекрасни хора - артисти, които се съгласиха да ме придружат. Дилемата беше да се прибера в Дания или да остана. Към този момент съм тук - в България. Понякога човек трябва да бъде импулсивен и да не се притеснява да се премести от едно място на друго. В началото всичко ми се случваше много бързо, опитвах се да науча езика. Чувствах се много силна. Във вените ми тече българска кръв, много исках да си поиграя с тази част от мен, която всъщност е много голяма част. И някак неусетно останах в България. Поканиха ме да стана част от екипа на Мини арт фест  - Гео Калев ме покани. Нямах никакви колебания - реших веднага да се присъединя и да помагам с организацията.„

Защо решава да остане тук за момента и още за любовта й към цирка - чуйте от самата Галина Риом-Ройбек.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия