Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Радев за бъдещото управление: Най-вероятно е да е коалиционно

Президентът няма да настоява за бързи преговори

Румен Радев
Снимка: БТА

Надявам се бъдещото правителство да бъде правителство на националната цел и националното единение. Това заяви президентът Румен Радев, който смята за най-вероятно бъдещото управление да бъде коалиционно. По думите му, това означава да се търсят компромиси. Радев даде да се разбере, че няма да настоява за бързи преговори за коалиция:
Изборите отразяват волята на българския народ. Първо, аз искам още веднъж да благодаря на всички хора, които бяха ангажирани с тези избори, защото те свършиха чудесна работа. За мен изборите протекоха нормално, давам им висока оценка. Българите имаха възможност да изразят свободно своя глас. Що се касае до консултациите, има още време.

Има още време. Първо трябва да свикаме Народното събрание. Това ще стане в законоустановения срок. По Конституция той е до един месец след изборите. Ще го направим, разбира се, по-рано, поне такива са моите виждания, но моментът е труден. Виждате, че има различни варианти. Най-вероятно ще се отиде на някакъв тип коалиция. Това означава и компромис. В никакъв случай аз не искам да пресирам партиите. Нека спокойно обмислят какво означават тези компромиси, каква е тяхната цена и най-важното, в никакъв случай да не взривят бъдещото управление. Затова нека дадем време на партиите да си свършат своята работа по формиране на правителство. Затова нека дадем време на партиите да си свършат своята работа по формиране на правителство. Пак казвам, в законоустановения срок.

Нека да е ясно, че президентът провежда консултациите с партиите, но той не формира коалиции, това е ангажимент на самите партии и нека ние не им влияем, нека намерят най доброто решение, очакват ни доста предизвикателства, подчерта още държавният глава.

Относно заявките на ДОСТ за касиране на изборите, президентът Радев посочи:

Мисля, че мераците на господин Местан ще се срещнат преди това оценката на българските институции.

В Пловдив Румен Радев откри шестия Европейски форум за социално предприемачество. Изложението представя повече от сто социални предприятия и кооперации от над 16 държави, които подпомагат осигуряването на заетост на хората с увреждания. Форумът е важен, защото показва, че бизнесът може не само да преследва печалба, но и да работи за обществено полезен интерес, подчерта при откриването му президентът. Тази социална икономика бележи ръст и то е факт, защото тази икономика и предприемачество са стъпили на здрави общоевропейски ценности за солидарност, съпричастност, обществено включване, равен шанс и старт на всеки, допълни в словото си Румен Радев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!