Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Общинският съвет на Пловдив обсъжда дали да приеме 20,63% от акциите на Международния панаир

Снимка: БГНЕС

Общинските съветници в Пловдив ще обсъдят на заседанието си днес предложение Общината да придобие безвъзмездно 20,63% от акциите на държавата в "Международен панаир Пловдив“ АД. Кметът на града Иван Тотев обясни, че това ще даде възможност държавата и Общината да вложат пари за изграждане на опера.

Теренът да се използва единствено само за изграждане на операта. Това е условието за участие в партньорството на мажоритарния собственик на Панаира Георги Гергов:

Право на строеж, в което ясно ще е упоменато, че ако не се построи опера, това си остава собственост на панаира, защото утре може да се смени властта, да дойде някой и ние да загубим този терен. 

След казаното не закъсняха и контра политическите реакции. Сред първите беше общинският съветник от Реформаторския блок Пепа Деведжиева. Според нея, след като държавата има свои дялове в Панаира и тя ще строи дом за операта, защо въобще е нужно да се прехвърлят акции на Общината. Ако всичко това се случи, Общината ще разполага само с прилежащите площи около бъдещата опера и срещу това ще държи малко над 20% в Панаира, които са натоварени с тежести от 12 милиона лева, защото последният кредит на дружеството е 60 милиона.

Повече по темата чуйте от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!