Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жители на Царево блокираха главния път по Южното Черноморие край моста на река Караагач

| обновено на 14.04.17 в 15:18
Снимка: БГНЕС

Близо 300 жители на Царево блокираха за около час движението по пътя Китен - Лозенец, край моста на река Караагач. Колите се отбиваха по обходен маршрут - през селата Ясна поляна, Ново Паничарево и Виница. Протестът беше заради липсата на общ устройствен план на Царево, чието изготвяне и приемане се бави вече 11 години.


 Протестиращите издигнаха плакати "Искаме си пристанището", "Ред и правила в застрояването " и "Не искаме презастрояване на бреговата ивица". Линейка и част от колите  бяха пропуснати, но близо 40 автомобила и камиони останаха блокирани повече от час на пътя:
  
Чакаме от един час
  
Това са дните на смирение и съм изненадана, че е избран този ден за протест
, казаха част от шофьорите.
Сред недоволните беше и актьорът Христо Гърбов:

Осем години чакаме вече. Ние сме на една поляна със селскостопанско предназначение. Дори не можем да отглеждаме и кокошки, да построим кокошарник.
С текст от песен подкрепи протестиращите актьорът Юрий Ангелов, който има къща в Странджанското село Кондолово.

Сдружението на рибарите "Мичурин" и Организацията на пчеларите "Странджански манов мед" подкрепиха протестните действия. Представителите на двете браншови организации казаха, че липсата на общ устройствен план на Царево спира изграждането на индустриална зона и рибарски цех. 
Кметът на Царево Георги Лапчев също беше на простеста. Той настоява да бъдат поставени срокове за изготвянето и приемането на общия устройствен план, чието действие в момента е спряно със заповед на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Десислава Терзиева. За да се приеме планът, той трябва да бъде изцяло преработен.

11 години и 8 правителства преминаха, а проблемът с общия устройствен план на Царево не е решен, подчерта Георги Лапчев.
Проектът премина през дълго съдебно дело заради жалба на екологични организации срещу предвиденото строителство по морето и на територията на парк Странджа.

През 2014-а година ВАС одобри влизането в сила на плана, а малко след това министъра на регионалното развитие и благоустройството тогава Десислава Терзиева го спря и нареди неговото изменение.

Не искаме презастрояване, а ред и правила, каза кметът на Царево Георги Лапчев.

По-рано Таня Янчева от инициативния комитет, подготвил протеста,. заяви:.

След като държавата не си свършва работите, няма начин населението да седи и да чака. То търпението вече като цяло ни се е изчерпало.


Подробности по темата можете да чуете в звуковия файл от репортажа на Даниела Костадинова.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!