Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Федерацията на потребителите съдейства на хасковлии заради проблемите с водата

Снимка: БГНЕС

В Хасково днес започва изследване на всички сондажни кладенци с питейна вода. 

Сагата със замърсяването започна преди десетина години. Интересното е, че има определена цикличност – проблемите се появяват на приблизително 6 години. Оказа се, че в питейната вода на Хасково, която е една от най-скъпите в страната – над 3 лв. за куб. м – се съдържат едва ли не почти всички химични елементи на Менделеевата таблица. 

Това каза за предаването "Преди всички" по "Хоризонт" Емил Георгиев от Федерацията на потребителите. През 2004 г. той е сигнализирал за силно завишени количества манган в питейната вода в града, заради което е загубил и съдебно дело. Георгиев припомни, че е сигнализирал институциите и за високо съдържание на арсен във водата в близко до Хасково малко градче преди 6 години.

Искам да припомня, че съгласно Закона за достъп до обществена информация, чл.14, органите, които набират такава информация, в случая Басейнова дирекция или РЗИ, са длъжни да информират населението, за да предотвратят заплахи за живота и тяхното здраве. Така че хората, които са прикривали информация, са извършили престъпление по служба.

Ние от Федерацията на потребителите също започваме свое разследване. Днес имам среща с учени от БАН, за да разберем кои са най-преките пътища за преодоляване на този проблем. С голямо удовлетворение приемам инициативата на хасковлии. Аз самият съм от Хасково и живея в Хасково. Тази седмица ще бъда там, ще се срещна с хората и ще окажа пълно съдействие за събиране на тази подписка до г-жа Мая Манолова, още повече, че ние от Федерацията поддържаме прекрасни контакти с нея. Ще направим всичко възможно да се разкрие истината и ще търсим да се накажат по възможно най-строгия начин виновниците за прикриване на тази информация, дали са от Басейнова дирекция, дали Изпълнителна агенция по околна среда, дали бившият областен управител, органите на местното самоуправление, управител на ВиК… Ще настояваме за най-строга отговорност, защото, това, което се извършва спрямо хората, е престъпление

От Асоциацията ще настояват за изграждане на пречиствателна станция за питейна вода при яз. "Тракиец", който е по-близо до града от сегашния основен източник Ябълково. Това би намалило и цените на водата за хасковлии.

Интервю на Лора Търколева с Емил Георгиев можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!