Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Арнаудова за разследването на строителството на АМ "Марица": Обвиняемото лице няма да е само едно

Румяна Арнаудова
Снимка: БГНЕС

В интервю за предаването „12+3“ по „Хоризонт“ говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова даде подробности от разследването на прокуратурата в АПИ.
 

През 2011 година след проведена процедура италианска компания печели обществената поръчка за изграждането на лот 1 от магистрала "Марица". Това е отсечка от 31 километра Димитровград-Оризово. 25 месеца е бил срокът за изпълнение на строителството, но този срок не е спазен. Самият изпълнител - италианската компания, е сигнализирала АПИ, че е в невъзможност да довърши в срок изграждането на магистралата, тъй като е била доста влажна есента и зимата на 2011-а срещу 2012-а година и е установено преовлажняване на почвата. За да се стабилизира почвата, преди да се изгради съответното съоръжение в самия участък на пътя, е трябвало да се извършат допълнителни дейности по отводняването на тази отсечка. Вместо самия изпълнител, който сигнализира, че е налице такъв проблем, да изпълни тези допълнителни дейности, е поканена на среща друга фирма. Такава среща е била проведена в АПИ с представители на "Пътища Пловдив", 2015-а година. На тази среща "Пътища Пловдив" са казали, че строителството ще им струва 50 милиона. По разпореждане на тогавашния председател на Управителния съвет на АПИ администрацията в Агенцията е подготвила документация за провеждане на обществена поръчка, като не е изготвена дори количествено-стойностна сметка.

Каквото е казала "Пътища Пловдив" като сума, това е и получила. Договорът е сключен на 30-и юни 2015-а година. На 31-ви август се изплащат изцяло около 51 милиона на "Пътища Пловдив" за тази дейност преди самото изграждане на участък от целия лот 1. Става дума за отводняване само на 4 километра от иначе отсечката, дълга 31 километра. Изграждането на цялата отсечка струва 133 милиона, а само отводняването на 4 километра от тази отсечка струва 51 милиона. Това, според нас, е извършено при грубо нарушаване на законите. Категорично се потвърждава и информацията от ОЛАФ, която ние получихме и която ни беше също доказателство, че се касае за нагласени процедури.

Макар поръчката да е била спечелена от италианска компания, фактическите дейности са извършени от „Пътища Пловдив“ и „Агромах“, е установила прокуратурата:

Много старания, според мен, са положили, за да има един доста добър вид, но доказателствата, с които разполагаме, произхождат, от една страна, от самата документация – няма количествено-стойностна сметка…

Предстоят още действия по нашето разследване. Няма да бъде само едно обвиняемото лице, обеща Арнаудова, според която прокуратурата има достатъчно доказателства за действията на длъжностните лица от АПИ. 

Интервюто на Силвия Великова с Румяна Арнаудова можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Георги Гергов заявява, че не е страна по разследвания договор за над 50 млн. лева за АМ "Марица"

В позиция до медиите бизнесменът Георги Гергов заявява, че няма нищо общо с разследвания договор за над 50 милиона лева за магистрала "Марица".  В информацията  до медиите се казва, че на 13-и март 2014 година всички притежавани от Георги Гергов и..

публикувано на 26.04.17 в 13:33
инж.  Лазар Лазаров

Лазар Лазаров: Нямам притеснения, процедурата е на най-ниска цена

Това, че са необходими допълнителни действия по строежа на АМ „Марица“, е ясно от началото на 2014 година – много преди да поема поста в АПИ. Лично аз нямам притеснения. Разбира се, всеки може да втълпи и да се опитва да доказва и разбира..

публикувано на 26.04.17 в 14:01