Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва "Пловдив чете"

Снимка: БГНЕС

Литературният фестивал "Пловдив чете“ започва днес. За 15-ти пореден път на специално изградени 14 шатри на Алеята на книгата на площад "Централен" българските  издателства ще предложат най-новите и най-добрите си заглавия, а в следващите дни публиката ще може да се включи в срещите с поети и писатели, преводачи, художници, редактори, музиканти и актьори. По традиция  партньори на Литературния фестивал "Пловдив чете“ са  Министерството на културата, Община Пловдив, Народна библиотека "Иван Вазов“ в Пловдив и Асоциация "Българска книга“, а домакин е издателство "Жанет 45".

В навечерието на литературния празник, както го нарича издателката Божана Апостолова, призивът ѝ към всички е: "Очакваме ви! Душите ни са широко отворени да ви посрещнат". Връщайки се в годините назад, когато идеята за провеждането на форума постепенно набираше все повече съмишленици, въпреки трудностите, тя не пропуска да отбележи, че във фестивалните дни най-важното, което е усетила като промяна в града е това, че хората се чувстват различно, затова и тази година е убедена, че:

Пловдив се превърна в една отворена книга или в една огромна библиотека. Пловдивчани ще се почувстват забелязани. Забелязвам, че четящите са повече, но все още няма постоянно ниво.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Кремена Данева.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!