Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Открива се "Пловдив чете"

| обновено на 13.06.17 в 09:57

Тази вечер на Античния театър е официалното откриване на литературния фестивал „Пловдив чете“. 

На 15-ото му издание приветственото слово ще е на министъра на културата Боил Банов. Ще бъде прожектиран филмът „Пловдив чете“ на режисьора Крум Филипов. Оператор и монтажист е Иван Палейков, музикалното оформление е на Стойко Милев и Ивайло Стайков. Изпълнението на виола е на Кристофър Кем. 

Ще бъдат връчени престижните награди „Орфеев венец“ за най-изявен поет през изминалата година, както и „Златна четка“ за най-добро художествено оформление на книга. Публиката ще чуе хитовете на Орлин Горанов и Тони Димитрова. 

Церемонията започва в 19,30 часа, входът е свободен. При лошо време откриването ще бъде в Концертна зала на площад „Централен“, информират организаторите от издателство „Жанет 45“.

Над 100 са проявите, включени в програмата на фестивала „Пловдив чете“, който продължава до неделя. 

В петък Министерството на културата и Община Пловдив ще връчат тазгодишните Национални годишни награди „Христо Г. Данов“. Категориите са 9, с 18 подкатегории. 

В рамките на фестивала Община Пловдив ще обяви деветото издание на своята Програма за финансиране книги на пловдивски автори и важни за Пловдив издания.

Крум Филипов каза в интервю за Радио Пловдив, че историите разказани във филма са изненадващи, участниците са снимани отделно, но се е получил чудесен диалог, въпреки това. 

Той уточни, че е записал изповедите на  Йордан Велчев, Силвия Чолева, Петя Кокудева, Георги Господинов, Кирил Златков и др. За първи път когато снима филма Филипов се среща на живо с Иван Ланджев, който с различна перспектива разкрива това как четенето трябва да бъде пожелано лично.  

Филмът е красив и проблемен, но той е и особен поклон към творчеството на Виктор Пасков, каза още Крум Филипов.
Снимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!