Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Забрана на улова на бяла мида за определен период от време предлагат от МЗХ

От Асоциацията на производителите на рибни продукти искат срокът да се прецизира

| обновено на 29.06.17 в 08:07
Снимка: БГНЕС

Министерството на земеделието и храните предлага забрана на улова на бяла мида за определен период, но от браншовата организация настояват срокът да се актуализира. Предстоят проверки от контролните органи за незаконно тралене на морското дъно. На среща в Екоинспекцията в Бургас представители на различни институции ще обсъдят проблема.

Проектозаповедта за забрана на улова на бяла мида, която издаде МЗХ, ще важи в рамките на 60 дни от влизането ѝ в сила. В момента заповедта е публикувана за обществено обсъждане.

Контролните органи ще започват съвместни проверки за незаконен улов на бяла мида, подчерта директорът на Басейнова дирекция Десислава Консулова:

Ще обсъдим съвместни действия с цел координиране и предотвратяване на риска за морската околна среда.

Заповедта за забрана на добива на бяла мида да се прецизира – това са записали в писмо до министерството от Асоциация на производителите на рибни продукти "БГ ФИШ".

В момента мидата не се размножава, а това е най-активният период за търговия, когато цената ѝ е най-висока, обясни председателят на Асоциацията Йордан Господинов:

Спешно ще внесем предложение тази заповед да бъде доработена – конкретизирана от кой до кой период трябва да е забранено.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!