Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилено остава полицейското присъствие в Асеновград

Тази вечер асеновградчани отново организират шествие

| обновено на 29.06.17 в 16:35
Снимка: Емилия Куюмджиева
По обед започна насрочена срещата в Асеновград между представители на протестиралите снощи в града срещу ромското насилие, полицията и кмета Емил Караиванов. В срещата участват също вицепремиерът Валери Симеонов и главният секретар на МВР Младен Маринов. В момента обстановката в града е спокойна, като има засилено полицейско присъствие, а жандармеристи охраняват ромската махала.


Директорът на Областната дирекция на МВР в Пловдив Атанас Илков подчерта, че вечерта са били взети всички мерки, за да не се стигне до нахлуване в ромската махала, каквито призиви имаше от част от участниците в спонтанния протест, както и уточни, че снощи не е имало арести: 

Имаме няколко лица, които бяха по-агресивни, бяха доведени в районното управление. На едно от лицата беше съставен акт за неизпълнение на полицейско разпореждане. Другите трима бяха без лични карти. Съставени са им актове и са освободени. 

Хората тук отново се обявиха за справедливи наказания за участвалите в побоя. На това главният секретар на МВР Младен Маринов отговори, че задържаните са вече деветима, повдигнати са им обвинения, продължава и разследването. Не са изключени и още арести. Неговата оценка е, че полицаите са действали в рамките на възможностите си и са спазили закона:

Когато става въпрос за такава тълпа, наистина 5-6 полицаи и 20-30 граждани, повярвайте, няма как да не ги заобиколят. Много бавно намалява емоцията, която има в момента при такъв конфликт. Доброто в случая е, че имало бърза реакция от колегите от Пловдив, впоследствие тук е и директорът на дирекция "Жандармерия" към Главна дирекция "Национална полиция". Вече можем да кажем, че имаме достатъчно сили.

Като напълно адекватни на ситуацията определи действията на полицаите и вицепремиерът Валери Симеонов:

Шест човека срещу 150 човека. Целта не е била да се влезе в пряко противопоставяне, двубой, защото са много неравни силите. Там тези хора не са могли да направят нищо, освен да се опитат да спрат агресията. С пристигането на жандармерията колегите от Министерство на вътрешните работи са пристъпили към незабавни действия в циганската махала. Те са влезли и са започнали наред, къща по къща, да издирват извършителите.

Засиленото полицейско присъствие ще продължи колкото е необходимо, а утре Районната прокуратура ще внесе искане за налагане на постоянна мярка "задържане под стража" за деветимата задържани.

За тази вечер в Асеновград отново се организира шествие. Сред протестиращите е и Йордан Тодоров, баща на две от пострадалите при побоя деца, който настоява да има повече полиция, общинска полиция. Ние се чудим какво да правим. Да чакаме от Пловдив да дойде някой да ни спасява – не става, добави той.

Продължава подписката с искане за спешна намеса на премиера Бойко Борисов и на главния прокурор Сотир Цацаров.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!