Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Асеновград излиза на най-масовия досега протест след побоя срещу младежи

| обновено на 02.07.17 в 20:24
Петият пореден протест в Асеновград се очаква да бъде и най- масовият, участниците се събират пред паметника на Цар Иван Асен Втори в градската градина.
Снимка: БГНЕС

При изключителни мерки за сигурност за пета поредна вечер асеновградчани излизат на протест, за да изразят недоволството си, предизвикано от побоя в началото на седмицата над младежи от местния клуб по гребане, нанесен от жители на ромската махала. 

В петък съдът наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“ и на деветимата обвиняеми за тежкия инцидент. Демонстрациите обаче продължават, а днешната се организира като най-мащабната досега. Полицейското присъствие в града е внушително. Кметът Емил Караиванов заяви, че са възможни провокации и призова съгражданите си да не се поддават на тях. 

Всички улици към мястото, откъдето от няколко дни се поставя началото на протестите - паркът до реката в центъра на Асеновград, бяха блокирани със заграждения. Полицейските екипи са много, като са ангажирани сили от цялата страна, включително и конна полиция. Жандармеристите и полицаите са и на всеки от входовете към града - на този от Пловдив движението е ограничено в едното платно. Сериозна е и охраната на ромската махала, както е от няколко дни, когато започнаха и протестите срещу ромското насилие. 

Освен в парка до реката много хора се събраха и в съседните улици и кафенета. Тук са групи от цялата страна. На някои полицаите проверяват личните документи. До момента всичко е спокойно. Много от участниците носят българския флаг. Всички изразяват подкрепата си към семействата на пострадалите младежи. Настояват за сигурност и спокойствие в града. Ето какво казаха пред микрофона на "Хоризонт" някои от участниците в протеста: 

Това са деца медалисти, които носят медали за страната, за Асеновград - може ли да излизат в страх и да ги бият и да има беззакония? 

Те се държат нагло, арогантно, навсякъде, чувстват се безнаказани, чувстват се, че са над закона. Държа да подчертая, че тук не става въпрос за старите цигани, които са - с тях никога не сме имали проблеми  - но има от известно време, от няколко години насам, някакво нашествие просто...

От Гърмен съм - защото ние имахме същия проблем - и съм тук, защото няма държава. При нас има около 120 незаконни къщи, две години какво направиха? Няма държава. 

Да имаме равни права, но и равни задължения - защото ние работим, плащаме си данъците на тази страна и искаме спокойно да живеем, а те не плащат нищо и окупират всичко, чупят, а направиш ли им забележка - тръгват и срещу теб.   

Надяваме се да няма провокатори и всичко да протече мирно, казват още събралите се за протеста. И тази вечер те ще издигнат искания за справедливи наказания на виновните. Още вчера сред участниците в поредния протест беше разпространена и декларация, която ще бъде приета днес. В нея се настоява за увеличаването със 70 процента на щата на асеновградската полиция, за стратегия за интеграция на ромите, както и всички длъжностни лица, допринесли за създалата се ситуация, да поемат своята политическа и професионална отговорност.    

Очаква се шествието да потегли, както и предишните дни, след 21.00 часа.

СнимкаСнимкаСнимка


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Днес се провежда петият пореден протест в Асеновград  - участниците се събират пред паметника на Цар Иван Асен Втори в градската градина.

Кметът на Асеновград призова съгражданите си да не допускат провокации по време на протеста тази вечер

Кметът на Асеновград Емил Караиванов призова съгражданите си да не допускат провокации по време на поредния граждански протест, който ще се проведе тази вечер. В изявление във Фейсбук Караиванов не изключва: "... да има и сили, които умишлено се..

публикувано на 02.07.17 в 18:19