Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Навършват се 5 години от атентата на бургаското летище

| обновено на 18.07.17 в 16:32
Снимка: БГНЕС

С възпоменателна церемония пред мемориала на летището в Бургас ще бъде отбелязана петата годишнина от атентата, при който загинаха петима израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов. В 17.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя, каза председателят на организацията на евреите "Шалом" в Бургас Сабетай Варсанов:

Ще пее равин, който идва специално от София. Той обикновено свири на шофар, това е една еврейска традиция и призив към Бог да отвори вратите на рая за загиналите и да даде покой на душите им.


Пет години след атентата на летище в Бургас и година след внасянето на обвинителния акт в Специализирания наказателен делото "Сарафово" все още не е започнало по същество. Причините – невъзможността да бъдат призовани всички пострадали и наследниците на загиналите израелски граждани.

Уведомяването им, доколкото разбирам това, е проблем на съда в момента. При условията на международната правна помощ е доста трудно, но се надявам, че всичко това ще бъде преодоляно, коментира Сотир Цацаров.

Голям обем от доказателства внесе прокуратурата точно преди година в Специализирания съд. Те са събрани в 80 тома, а на вниманието на магистратите, само на старта на делото, бяха предоставени разпитите на над 170 свидетели и над 100 експертизи. Четирите години разследване недвусмислено показваха трудно начало, въпреки че точно преди година главният прокурор Сотир Цацаров изглеждаше по-скоро оптимист:

Не мисля, че делото е нещо, което е непосилно. Бих казал така – не подценявайте съда!

В началото на юли, когато делото беше отложено за пореден път, връзка не беше установена само с трима от пострадалите израелски граждани. Те ще се търсят с посредничеството на Министерството на правосъдието и "Евроджъст". През тази година на процедурно буксуване единственият, който неизменно беше в съдебната зала, беше Ахмед Кьосов, баща на загиналия при атентата шофьор на автобуса с израелски туристи Мустафа. Подсъдими по първото дело за тероризъм в България задочно са Мелиад Фара и Хасан Ал Хадж Хасан. Те са обвинени в помагачество на атентатора самоубиец и се издирват от "Интерпол".

Пореден опит за начало на процеса ще бъде направен на 20 септември.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!