Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нова Република", "Да, България", "БЗНС" и "Зелените" с протестна позиция срещу промените в ЗСВ


Коалиция "Нова Република" и партиите "Да, България", "БЗНС" и "Зелените" разпространиха протестна позиция срещу промените в Закона за съдебната власт и Наказателно-процесуалния кодекс.  За предаването "12+3" по "Хоризонт"  Петър Славов обясни:

Тези промени ограничават основни права на гражданите, основни права на съдиите, прокурорите и следователите. Очевидно тези промени не са в интерес нито на необходимата съдебна реформа за независим съд  и отчетна прокуратура, нито в интерес на всички български граждани. Много се радвам, че позицията ни по тази тема, всъщност е обща, както на "Нова република", така и на колегите от "Да, България", така и на "Зелените", така и на БЗНС. За първи пътот доста време насам, виждате едни единни действия на извънпарламентарната опозиция, която, на практика, представлява близо 300 000 български граждани, които  останаха непредставени в 44-ия парламент.

Четирите политически формации призовават президента Румен Радев да наложи вето на промените:


Виждате какво се случва в Полша в момента и как хората защитават независимостта на съда и на съдебната власт. Виждате в Румъния по-рано как се случи. Няма да се учудя, ако и в България нещо съвсем скоро се случи в същата посока, ако действително това мнозинство в парламента си позволи да гласува подобни ограничителни промени, които са и антидемократични


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Съюзът на юристите в България поиска от президента да наложи вето на промените в ЗСВ

Съюзът на юристите в България поиска от президента Румен Радев , ако се стигне до приемането им, да наложи вето на промените в Закона за съдебната власт, свързани с функционирането на магистратските организации. Тези промени, както и измененията в..

обновено на 25.07.17 в 12:30

И от Съюза на съдиите в България искат отлагателно вето, ако гласуваните промени в ЗСВ бъдат окончателно приети

От Съюза на съдиите в България (ССБ) декларираха готовност, ако гласуваните на първо четене промени в Закона за съдебната власт бъдат окончателно приети, да поискат от президента Румен Радев отлагателно вето. Такъв призив към държавния глава вече..

публикувано на 25.07.17 в 14:12

Обрат в мнението на ГЕРБ: Съсловните организации на магистратите да получават европейско финансиране

От ГЕРБ са предложили възможността съсловните организации на магистратите все пак да получават европейско финансиране. Само преди седмица депутатите забраниха те изобщо да получават пари от неправителствения сектор и оставиха магистратските организации..

публикувано на 25.07.17 в 13:12