Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Във ​Враца пристигнаха мощите и чудотворната икона на Св. Пантелеймон

Снимка: БГНЕС
Мощите на Св. Пантелеймон и копието на чудотворната му икона, които от няколко дни са в София и събират огромен интерес, днес пристигнаха във Враца. Светините ще бъдат положени за поклонение в храм "Св. Николай" в центъра на града до сряда сутринта. Тържественото им посрещане във Враца може да бъде проследено пряко и по интернет във Фейсбук страницата на Светия синод. Като голямо благословение за Врачанската епархия врачани приемат посещението на светините на великомъченика и изцерител Св. Пантелеймон.

Уникалната възможност да се поклонят и помолят на ценните светини предизвика вълнение сред врачани:

Това е нещо, което не се случва всеки ден, особено във Враца, малкия град. Наистина е важно всеки от нас да стигне с една молба към Господ, към Свети Пантелеймон за здраве на всички свои близки, на всички свои роднини, за да бъдем малко по-здрави, малко по-добри и всеки да носи една частица надежда в сърцето си.

Благодарни сме на Дядо Григорий, че успяха тези мощи да стигнат до Врачанска епархия за благословение на всички християни от Враца. Доколкото разбрах, мощите са излизали само четири пъти от руския манастир "Св. Пантелеймон" и за нас е наистина голямо благословение. Надявам се колкото се може повече хора да дойдат и да се помолят на светеца най-вече за изцеление от неверието. Бог да ни дарува вяра – споделиха врачани.

Това беше един многомесечен труд и усилия на много човеци да се случи идването на Светите мощи в България и съответно излизането на Светите мощи от Света гора, където светините се съхраняват при едни изключителни мерки – заяви Врачанският митрополит Григорий. 

Миналата седмица хиляди богомолци се преклониха пред мощите на Св. Пантелеймон в столицата.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Ива Антонова.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!