Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Рекорден успех за българския отбор на Международна олимпиада по биология

Снимка: prirodninauki.bg
На 25-и и 26-и юли в Ковънтри (Великобритания) се проведе Международна олимпиада по биология, на която отборът на България спечели златен, сребърен и бронзов медал. Традиционно страната ни се представя на високо ниво и е завоювала завиден брой медали, а 2017 е годината с най-високи резултати от началото до сега. Резултатите на учениците са налице след целогодишната им работа и няколкоседмичната подготовка с техните ръководители.

Международната олимпиада по биология е най-престижното състезание по биология за ученици от цял свят. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 г. и участва още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 г.

Към 2017 г. българските участници са донесли на страната ни общо 55 медала: 5 златни, 10 сребърни и 40 бронзови медала и почетна грамота.

Петя Зунгорлиева се срещна с олимпийците Димитър Каразапрянов, 12 клас, НПМГ - златен медал; Габриела Христова, 12 клас, СМГ - сребърен медал; Мария Карабоева, 12 клас, НПМГ - бронзов медал; Ваня Миланова, 11 клас, НПМГ, както и с тяхната ръководителка - доц. Албена Йорданова.

Как се създават научни шампиони и как преминава подготовката за Олимпиадата по биология - чуйте от интервюто на Петя Зунгорлиева с олимпийците и тяхната ръководителка.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!