Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първият дипломат на Естония: Подкрепяме присъединяването на България към Шенген

Снимка: архив

Естония подкрепя присъединяването на България към шенгенското пространство и оценява усилията на страната за опазване на външните граници на ЕС. Това казва в  интервю за "Хоризонт" министърът на външните работи на Естония Свен Миксер, чиято страна в момента председателства Съвета на ЕС. Миксер е бивш председател на Естонската социалдемократическа партия, министър на отбраната в три кабинета в периода 2002 - 2015, а от 2016-а година поема министерството на външните работи в ключов за страната момент. Приета в ЕС през 2004-та година, Естония от 10 години е в Шенген и от 6 години - в еврозоната. Тя е смятана за най-развитата в дигитално отношение страна-членка на Евросъюза.

Председателствата следват едно след друго и е трудно да изпълниш очакванията да довършиш всички досиета, поставени на масата от предишното председателство, но смятам, че до тук  имаме успех в реализирането на начертаните от нас приоритети. Свършихме много работа и постигнахме напредък в линия на Източното партньорство на ЕС с поглед към предстоящата през ноември среща на високо ниво в Брюксел. Направихме важни стъпки по пътя към прилагането на цифровия дневен ред с проведената в Талин дигитална среща на високо равнище, но това ще бъде ключов акцент и в предстоящите срещи в три месеца до края на председателството. Така че правим много. Разбира се, обективно погледнато, има теми, които се допълват с нашия регионален дневен ред за председателството като темата за миграционната криза. Началото на председателството ни съвпадна с проблематична миграционна ситуация, когато бежанският поток оформи Централно-Средиземноморския маршрут. Свършихме много работа с европейските институции, търсейки решение за водещите фактори, които предизвикват това. Постигнахме споразумения за реадмисия с държавите, които попадат в обсега на този маршрут, както и по отношение на опазването на външните граници на ЕС. И всичко това в контекста на започналите преговори по Брекзит. Председателството на Съвета на ЕС няма ключова роля в този процес, който се води от делегацията на Мишел Барние. Няма как обаче обективно това да не окаже влияние върху всичко, което правим в рамките на ЕС. Изправени сме пред предизвикателства, но това беше и очакването ни, когато поехме председателството.

По линия на председателското трио имаме много добро сътрудничество с България и Австрия. С наближаване на края на Естонското лидерство, когато вие ще поемете щафетата, то става все по-интензивно. Имаме позитивно очакване и разбиране за съвместната ни работа. Тъй като един от приоритетите ни е сигурността - в най-широките ѝ граници, то трябва да кажа, че тези дни темата става все по-разпознаваема, защото не можем да отделим напълно вътрешната от външната сигурност. Смятам, че с България имаме близка преценка за това, което трябва да бъде направено за повишаване на сигурността и мненията ни по ключови въпроси в това отношение се препокриват - ние в Балтийския регион, вие - в Черноморския. Мисля, че и София, и Талин осъзнават сериозността на това предизвикателство.

Виждате какви динамични процеси протичат в ЕС, но очаквам конструктивен диалог по въпросите от дневния ред - от технически въпроси до основни изводи и консенсус за бъдещето на европейски проект, защото има алтернативни сценарии, сложени на масата. Вярвам, че най-важното днес е да работим консолидирани и да запазим постиженията, които имаме. И Естония, и България от скоро са в ЕС. И двете държави разбират много добре какво това членство дава на гражданите. Държавите, които от десетилетия са в ЕС, обществата там не правят връзка между просперитета и сигурността и членството в Евросъюза. Но истината е, че всички са положили страшно много усилия, за да постигнем тези успехи.

Според дипломата, призивът на председателя на ЕК Жан- Клод Юнкер България и Румъния да бъдат приети в Шенген незабавно е основателен:

Решението за това се базира на конкретни обективни критерии и ние винаги сме застъпвали виждането, че щом веднъж тези критерии са изпълнени, то не би трябвало да да бъдат поставяни допълнителни препятствия. Това е много важен принцип.  

Той оцени и усилията на България в опазването на външните граници:

Това е предизвикателство за всички. Ние също сме външна граница за ЕС, но Естония в момента не е на пътя на основния миграционен поток. Трябва да работим сериозно за това външните граници да са добре защитени. Всички ще загубим, ако ограничим свободното движение на хора в рамките на ЕС. Шенген, зоната, предстои да бъде завършена и предстоят дискусии по този въпрос. От тази гледна точка всички трябва да работим сериозно и по въпроса на нелегалната миграция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!