Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В най-пострадалата от наводненията община Камено днес е ден на траур

От днес започва изплащане на помощите на пострадалите при наводненията в Бургаско

| обновено на 26.10.17 в 12:06
Снимка: Радио Бургас

В най-пострадалата община Камено днес е ден на траур заради смъртта на тримата души от селата Полски извор, Ливада и Равнец. 

Почит към жертвите на бедствието беше отдадена в началото на сесията на Общинския съвет в Камено. На заседанието стана ясно, че на десет от общо 27-те язовира в общината трябва да се обърне специално внимание заради лошото им техническо състояние.

Днес е един много тежък ден за община Камено. С тези думи кметът Желю Вардунски откри заседанието на Общинския съвет.
Искаме да изкажем съболезнования на близките на загиналите и да им помогнем в този тежък момент. Щетите са огромни. Долната част на общината е като след бомбардировка. Разрушени са пътища, къщи, инфраструктура, градена с години.

До 2 дни се очаква да бъде изчислен размерът на щетите от бедствието. Само язовирът край село Трояново е със скъсана язовирна стена, каза Петко Коларов, началник на отдела за управление при кризи.
Язовирите, предния ден ходихме на проверка. Всички бяха на минимално ниво и нямаха нужда от изпускане. Всички се напълниха вследствие на дъждовете.

Вицепремиерът Валери Симеонов отрече твърденията, че наводнението е причинено от изпуснат язовир. По думите му, най-критично е положението с язовир "Трояново":

Основният язовир, големият язовир, който действително би подложил на риск няколко населени места, е язовир "Трояново". Лично бях вчера там. Никакви проблеми по стената няма. Язовирът обаче за съжаление, е препълнен, защото страшно много количество вода се е изсипала там, на малък район.

Обстановката в общините Бургас и Каменово след наводнението вече е спокойна и се очаква до обед частичното бедствено положение там да бъде отменено. 

Все още остава затворен пътят Братово – "Долно Езерово". Има и други опасни пътни участъци, обясни по-рано областният управител Вълчо Чолаков:

Участъкът е от Бургас към Константиново, точно преди кариерата на завоя на язовир "Мандра". Движението е в едната посока. Трябва да се внимава на пътя между Черни връх и Полски извор по същите причини. Отводнителните работи ще продължат през светлата част на деня и за община Бургас, и за община Камено, като за община Камено от 08.30 продължават издирвателните действия от пожарната и от община Камено съвместно за издирване на жената, която е обявена за издирване. Към настоящия момент частичното бедствено положение за община Бургас и за Камено не е отменено. Предполагам, че това ще стане до обед, тъй като обстановката вече е спокойна.

Чолаков допълни, че намереният мъж вчера в село Черни връх продължава да е в тежко състояние.

От днес започва изплащане на помощите на пострадалите при наводненията в Бургаско. Помощта е в размер 325 лева на домакинство. Природната стихия отне живота на трима души. Жена от село Черни връх продължава да се издирва. 

В района на Бургаска област паднаха значителни валежи от 150 до 170 литра на денонощие, които предизвикаха скъсването на стените на седем микроязовира. Причините за бедствието се разследват от Окръжната прокуратура в Бургас. Полицейско присъствие ще има в засегнатите села до възстановяването на нормалния ритъм на живот. 


Цялото интервю с Вълчо Чолаков можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!