Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови павилиони в синьо и бяло променят изцяло визията на КК "Слънчев бряг"

КК "Слънчев бряг"
Снимка: wikipedia.org

Нови павилиони в син и бял цвят ще променят изцяло визията на курортния комплекс „Слънчев бряг“. Всички сергии и бараки ще бъдат премахнати. Този идеен проект представи Министерството на туризма тази седмица. Според Съюза на частните собственици на хотели в курорта обаче смяната на едни търговски обекти с други няма да промени визията на "Слънчев бряг".

Да има или да няма улична търговия, законни или незаконни ли са павилионите и сергиите на частни терени или на територията, стопанисвана от акционерното дружество „Слънчев бряг“? Това са само част от въпросите, за които години наред спорят държавата, общината, концесионерите, частните собственици на хотели. Евтините бараки и сергии, наредени до модерните хотели, пък променят изцяло визията на комплекса от лукс категория до обикновен ориенталски битак. Всеки сезон започва със закани по алеите да няма търговци, а незаконните павилиони и сергии да бъдат премахнати. Министерството на туризма обаче има други планове тази година. Изпълнителният директор на акционерното дружество „Слънчев бряг“ Златко Димитров обясни:

В този си вид търговията търпи много критики на територията на „Слънчев бряг“. Павилионите ще изглеждат по-различно с желанието да няма излаз на територията на комплекса, създаване на възможност търговията да се осъществява само в самите павилиони. Има доста премахнати обекти както от самите собственици, така и от Община Несебър. Незаконните обекти ги констатира Община Несебър. В края на краищата законният орган трябва да установи незаконосъобразността и да премахне незаконните обекти. Съществува този въпрос – дали да се премахне изцяло уличната търговия? Във всички срещи, които са водени, винаги се е стигало до извода, че трябва да има алейна търговия, но тя трябва да бъде регулирана с определена визия.

Замяната на едни павилиони с други няма да промени визията на "Слънчев бряг", казаха частните собственици на хотели в курортния комплекс. Ивайло Ляхович от Сдружението „Старият Несебър“ каза:

Нашата позиция е изобщо да няма преместваеми обекти. Цялата крайбрежна алея да си бъде чиста и от едната, и от другата страна, за да може туристите да се разхождат спокойно. Има достатъчно търговски обекти към всяка една сграда. Ако трябва да бъде национален курорт с европейска визия, за мен трябва да бъде изчистен от всякакви такива преместваеми обекти.

Веселин Налбантов от Съюза на хотелиерите коментира:

Категорично не е необходимо да има каквито и да е павилиони. Ако трябва да се прави такава търговия, тя може да бъде изнесена извън комплекса или западната част на комплекса.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!