Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Геодезисти: Крайбрежната плажна ивица не е отразена в проекта за ОУП на Царево

Снимка: БГНЕС

В проекта за Общ устройствен план на Царево не е отразена крайбрежната плажна ивица и грешно е отразена   границата на охранителната зона “А“. Това пише в становище на камарата на геодезистите в България. Експертите уточняват, че крайбрежната ивица е включена в населените места и е предвидена за застрояване при ограничени показатели. 

„Наличието на дюни е установено през 2015 г. и самите кадастрални карти са публикувани на официалната страница на Агенцията по геодезия, картография и кадастър“, обясни председателят на Камарата на геодезистите в България Йоан Каратерзиян

Според него с огражданията на испанската фирма се нарушава Конституцията: 

„Нарушена е Конституцията и с неприемането от страна на институциите, че това е изключителна държавна собственост и с това, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството не е предприело до този момент действия по отчуждаване на имотите, попадащи върху дюни“.

Кметът на Царево Георги Лапчев отказа коментар защо подробният устройствен план не е отразен в сайта на Общината. 

Седем възражения и две становища срещу проекта за Общ устройствен план на Царево има постъпили в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Сигнали за пропуските, за които говорят от Камарата на геодезистите в България, също са стигнали до министър Николай Нанков. За тях той каза, че ще говори с изпълнителя на проекта:

"Ако не постигнем съгласие, не приемем сигналите, има съдебна процедура, която още повече ще забави. Аз имам забележки към изпълнителя на договора и ще имаме среща в близко бъдеще".

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В. Симеонов: Сигналите за незаконно строителство по плажовете са основателни

Вицепремиерът Валери Сименов продължава да твърди, че сигналите, които подава за незаконно строителство по плажовете, са основателни. Той не приема становищата на ведомства, които го опровергават. "Аз съм публикувал във Фейсбук протокола от проверката на..

публикувано на 20.06.18 в 15:02