Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драстично пада възрастта на заболелите от диабет

Опасно е скритото протичане на болестта, при което неусетно се развиват усложнения

Снимка: БГНЕС

Пациентите с диабет у нас са около 8 на сто от населението. 600 000 души са диагностицираните с диабет. 425 милиона са страдащите от диабет в световен мащаб. У нас се отделят по 350 милиона лева годишно за лечение на болестта. Страната ни е на последно място сред 30 европейски държави по грижи за пациенти с диабет. 

Извън отпусканите лекарства и консумативи, все още сме далеч от най-новите технологии в тази сфера, които значително облекчават живота на пациентите, обяснява Елисавета Котова, председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет в предаването "12+3":

"Има сензори за постоянно измерване на кръвната захар, които за съжаление все още ги няма у нас. Родителите, които ги ползват, си ги набавят от други държави. Те дават спокойствие както на детето, така и на родителите. Лекарят има наблюдения върху състоянието на детето, дори и да не го е виждал през последните дни, може да се върне назад и диаграмата да даде резултатите."

10-15 на 100 000 деца заболяват от диабет. Тревожен е фактът, че възрастта на заболелите непрекъснато пада, коментира Елисавета Котова: "Вече много малки деца, дори и на дни деца - най-малкото ни дете беше на 57, когато се отключи диабетът. Това не е добрата новина - че се налага да се сблъскваме точно с такъв проблем: възрастта да пада драстично надолу."

Осемгодишният Мишо и майка му Славка научават за заболяването диабет преди месец, след като детето загубило обичайния си тонус и започнало да пие много вода. След преглед при лекар и направени изследвания е установено, че кръвната му захар е 18. Стигнал е до тежко здравословно усложнение - диабетна кетоацидоза.

„Всъщност най-голямото притеснение е как ще го приеме обществото, защото съвременното общество въобще не е благоразположено към хора с каквито и да било проблеми", споделя майката. 

Мишо не спира заниманията с таекуондо и вече знае най-важното за болестта си - „че тя не се лекува, но може да се управлява, докато много други болести не могат“. Налага му се да си бие инсулин, да си мери кръвната захар, да яде колкото трябва. Забранено му е да яде хамбургери, шоколад, бонбони. 

За да държат диабета под контрол, децата трябва да спазват диета и да се хранят здравословно. В детските градини храната вече е съобразена с тези изисквания, но не и в училищните столове, твърди Елисавета Котова: "Малко са местата, на които е приготвена храната в самото училище. Всичко е кетъринг, а кетъринга не е винаги ОК. Специално за училищата има да се поработи още доста."

Сред причините за увеличаване на броя на децата със заболяване диабет са стресът и неблагоприятната околна среда. При възрастните диабетът се отключва най-често при затлъстяване и нарушен метаболизъм. Доц. Радка Савова от отделението по диабет на Специализираната детска болница "Проф. Иван Митев" пояснява, че диабетът може да протича в "скрита" форма:

"Там, където имунната система вече е понижила имунната секреция, допълнителен стрес, като инфекции, травми, катастрофи, биха могли да покажат, че тялото при стресови ситуации вече няма достатъчно инсулин и тогава се изявява клинично диабетът. Възрастните могат да живеят години наред, без да знаят, че имат диабет, и това е опасно, защото точно тогава, докато разберат, че имат висока кръвна захар, те вече получават късните усложнения - начална ретинопатия, начално засягане на бъбреците."

Прогнозите сочат, че след по-малко от 30 години болните от диабет в света ще станат близо 630 милиона души.

У нас лекари и пациенти настояват да се обърне специално внимание на ранното диагностициране и профилактиката на диабета, да се създаде регистър на болните от диабет и да се приеме национална програма за борба с диабета.

Превенцията на захарен диабет тип 2 е възможна чрез регулярна физическа активност, здравословна и балансирана диета и здравословна околна среда.

Темата на Маргарита Иванова е в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!