Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Повечето българи НЕ четат етикетите за срока на годност

 

„Проучване на Европейската комисия от 2016 година показва, че едва 16 % от българите правят разлика между означенията „най-добър до“ и „срок на годност“, което показва, че 5/6 от потребителите не са наясно с разликите при тези надписи. Тяхното правилно разчитане и спазване, може да ни спести пари и излишно разхищение на продукти“-коментира за Радио Благоевград Богомил Николов, изпълнителен директор на Асоциация „Активни потребители“. Той обясни, че „ползвай преди“ или „срок на годност„- това е крайният срок, до който една храна може да се използва гарантирано безопасно от потребителя. Докато „най-добър до“, означава, че и след срокът, който е обозначен върху опаковката, храната е годна за употреба, но производителят не гарантира, че тя ще запази своите най-добри качества като вкус, мирис, цвят и консистенция. Т.е. тази храна, не е все още опасна за нашето здраве и може да се консумира.“ Снимка

Пак, според проучване на Европейската комисия, заради неразбирането на надписите за срока на годност, ние изхвърляме една трета от храната си, което означава, че изхвърляме и една трета от парите си.

„Преетикетирането на храните може да бъде легално и нелегално“ - коментира още Богомил Николов, според когото, „когато, върху етикета със старата дата е залепено етикетче с нова дата, тогава най-вероятно става въпрос за легално удължаване на срока. Но когато, освен с нов етикет, продуктът се сдобие и с нова опаковка, тогава евентуално става въпрос за некоректно преетикетирене и опит за измама на потребителя“.

  Подробностите можете за чуете в интервюто на Биляна Славчева с Богомил Николов в звуковия файл


Вижте още
Сашо Стоицов

Covers… да рамкираш чувства – изложба на Сашо Стоицов в галерия “Аросита“

Covers се нарича изложбата на Сашо Стоицов, един от художниците бунтари, извършили голямата промяна в българското изкуство в последните десетилетия на миналия 20 век, която беше открита тази седмица в столичната галерия „Аросита”. Тя несъмнено е важно арт събитие, не само за това, че авторът й повече от три десетилетия е в авангарда на най-интересните..

публикувано на 06.06.20 в 20:35

Българско лечение спасява Европа от смъртоносна епидемия

В края на Първата световна война десетки хиляди души биват покосени от мистериозна болест, която не е напълно разгадана и някой ден може да се завърне. Пространството се стеснява и тялото, сковано, се превръща в затвор. Безизразното лице наподобява маска. Очните ябълки се въртят, устните се гърчат, главата и крайниците се тресат в конвулсии. Т.нар. сънна..

публикувано на 06.06.20 в 16:15
Здравко Карадачки

Здравко Карадачки: По-добри сме от “Миньор“

  Странни  неща се получават в българския футбол –  в Югозападната лига, след като първенството бе прекратено, БФС  обяви „Миньор“ (Пк) за първи в крайното класиране. Макар официално все още футболната ни централа да няма становище по казуса, перничани ликуваха след осемгодишно обитаване на третото ниво в българския футбол и с кански мъки се върнаха..

публикувано на 06.06.20 в 15:35
Георги Тренчев

Д-р Георги Тренчев: Образованието в България се нуждае от революция!

„Вълнуващ момент за мен. Приемам наградата и като признание за работата на всички,  които работим в училището, на целия ни екип за всичко, което сме постигнали през годините, особено в последните години, през които се стремим да въведем новости в образованието“ –   каза за Радио Благоевград д-р Георги Тренчев, от 23 години директор на началното..

публикувано на 06.06.20 в 10:58

В град Гоце Делчев ще се реши проблемът с отпадъците

В града бе даден старт на изграждането на инсталация за предварително третиране на битови отпадъци и инсталация за компостиране на зелени отпадъци финансиран по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ Инсталацията ще реши проблемите на общините Гоце Делчев, Гърмен и Хаджидимово. Планирано е изграждането и експлоатацията са различни..

публикувано на 05.06.20 в 17:50

Община Симитли открива нов център за възрастни хора

Община Симитли е с опит в предоставянето на социални услуги за възрастните хора с деменция. Скоро предстои да бъде открит нов център в село Железница, каза за Радио Благоевград Ивайло Гоцев, ръководител на Социалното звено в общината. „ През последните години община Симитли работи последователно в посока осигуряване подкрепа и грижа за..

публикувано на 05.06.20 в 16:24

Иво Тренчев – отново начело на “Септември“ /Симитли/

След четиригодишна пауза, Иво Тренчев отново стана старши треньор на „Септември“ /Симитли/. Досегашният наставник – младият Костадин Кацимерски ще бъде единият от помощниците му. Другият е Станислав Бачев, с когото Тренчев работи до месец ноември миналата година в „Пирин /Бл/. Кондиционен  треньор ще бъде Антон Иванов, който също познава..

публикувано на 05.06.20 в 15:31