Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

5 февруари - Световен ден за безопасен интернет


Днес отбелязваме Световния ден за безопасен интернет, който тази година е под мотото „Заедно за по-добър интернет“. 

Имаме позитивно развитие през последните години, то се забелязва най-вече през последната година, че голяма част от децата надхвърлиха по дигитално-медийните си умения и грамотност средното ниво на възрастните“ – това заяви в интервю на Радио Благоевград Георги Апостолов, координатор в Националния център за безопасен интернет. Според него това от една страна е добре, защото децата по-добре се ориентират в онлайн пространството, навреме успяват да хванат първите сигнали, че нещо не е наред и търсят помощ. 

Но  има и друга тенденция – пада възрастта на децата, на която  започват да ползват интернет. Към края на 2016-та година половината от децата в България преди да навършат 7 години вече са били в интернет. А в началото на 2019 те вероятно са над 60%. Според проучване децата на 3-4–годишна възраст получават своя телефон и таблет, което означава, че вече са 24 часа онлайн. 

Георги Апостолов призова родителите повече да се интересуват за това какво правят децата им в интернет, и най-важното – да говорят с тях  на тази тема. Няма правило –каза Апостолов, кога едно дете да влезе в интернет, родителят е този който решава това като знае какво е нивото на развитие на своето дете. Второ, което е много важно – дали детето трябва да влезе в интернет поради една единствена причина, че неговите връстници вече са там. 

Георги Апостолов насочи вниманието на родителите за навлизането в България на нов опасен комуникатор „Tellonym“, който съществува от 2 години, но в Националния център за безопасен интернет са постъпвали сигнали за инциденти с деца през това рисково приложение. Основният риск е, че през приложението може напълно анонимно да се установи контакт с друг потребител. Тази функция вече се използва както за посегателства от възрастни към деца, така и за онлайн тормоз и обиди между непълнолетни. 

Апостолов препоръча на родителите да проверят дали децата им ползват приложението и ако те не са съгласни да го премахнат, да ги насочат към промяна на настройките, така че детето да може да получава съобщения единствено от регистрирани потребители. Това намалява риска. Също така може да се посъветва детето да блокира веднага потребител, от когото е получило неприятно съобщение.

Георги Апостолов можете да чуете в звуковия файл


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Да „подадеш уше“ към историята на Югозапада

Възпитаници на Американския университет в Благоевград са създатели на аудио гид, който разказва историята на Югозапада, криеща се зад витрините на Регионалния исторически музей в града. Проектът „Подай уше“ е плод на над 5-годишната работа на Вера Арзуманян, София Дренкова, Моника Бояджиева и Цветана Хайдушка, а чрез него всеки чуждестранен..

публикувано на 28.08.24 в 13:51

Община Сатовча ще предотвратява пожари

Топлото време и многото пожари в цялата страна са основната причина за закупуването на два дрона от община Сатовча. Предложението е било на екипа на кмета на общината Арбен Мименов. Това заяви той в интервю за Радио Благоевград. Двата дрона са последна дума на техниката и те ще наблюдават северната и южната част на общината. Предимно планинските..

публикувано на 28.08.24 в 11:27

Водата трябва да се пести

Водата трябва да се пести -  това е израз, който употреби няколко пъти в интервюто за Радио Благоевград Емил Димитров- Ревизоро. Той е бивш народен представител, както и бивш министър на околната среда и водите. „Преди три години оставихме всички язовири пълни не за да приозвеждат ток и да дават на частните ВЕЦ- ове,а за национален ресурс“ –..

публикувано на 28.08.24 в 11:16
Михаил Кръстев

Михаил Кръстев: Политическото напрежение е ограничено до отделни партии и групи, не до цялото общество

"Не виждам напрежение в обществото във връзка с политическите процеси у нас. Напрежение наблюдавам само в някои политически групи, които са вече доста малки – както по влияние в обществото, така и като електорат. За съжаление, тяхното влияние върху общественото мнение не кореспондира с реалното им въздействие върху обществения живот. Напрежение сред..

публикувано на 27.08.24 в 11:20

Сериозни изводи след пожарите в Благоевградска област

Основният извод е, че пожарите в повечето случаи са причинени от действията на хората. Понякога те са дължат на небрежност, на пренебрегване на елементарните правила при високи температури и безводието, обхванало страната. Сериозни пожари имаше в планината Славянка на границата с Гърция, над село Цапарево в Малешевската планина близо до границата..

публикувано на 26.08.24 в 10:28

БГ туризъм: През огромни дупки до красива екопътека

За всички, търсещи прохладата и свежестта на планината през лятото или красотата на природата през всеки сезон, екопътека "Бели Искър" доста приятно ще ви изненада, разхлади и освежи и то за цял ден. Ако сте се насочили към района на Самоков, Говедарци и село Бели Искър, това е добра опция за лека и приятна разходка с възможности за пикник...

публикувано на 25.08.24 в 10:27

Доброто и гражданската инициативност трябва да се възпитават

Колко сме активни като гражданско общество днес? Възпитават ли се децата в доброволчество и инициативност и как учителите участват в тяхното формиране? Това са въпросите, които преподавателите Даниела Миланова и Василка Тасева, част от Сдружение "Заедно за успех" и инициатори на редица активности, инициативи и кампании в община Кочериново, включващи и..

публикувано на 24.08.24 в 10:37