Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пътешествието на книгите

Една мъдрост гласи, че за да откриеш смисъла на живота е достатъчно да прочетеш 10 книги, но за да ги намериш, трябва да прочетеш 1000. Ако следваме тази идея ще разберем, че в днешното забързано еждневие, когато нямаме време да отидем до градската библиотека, а искаме да намерим важните книги за нас, то има решение - „Свободна библиотека“. 
Преди четири годинин Силвия Станчева, която обича много да чете, но не винаги има време да стигне до местната библиотека, решава че има удобен начин книгите да са „на една ръка разстояние“... и така започва акцията да има рафтове с книги в кафенета, чайни, фризьорски салони, офиси и къде ли още не. 
Силвия започва акцията „Свободна библиотека“ и споделя, че движещата идея е  „...книгите да са достъпни по всяка време, без значение къде си“
Днес младата жена има много последователи в създаването на свободни библиотеки. Включват се хора от цялата страна, които искат да стимулират четенето на всякаква възраст. Вече е създана електронна карта с градовете и местата, където можем да си вземем или оставим книга.
А споделените книги  пътуват от читател на читател, от град на град, от кафене и ресторант до куриерски офис, от салон за красота до може би твоето работно място?!
И още за акцията „Свободна библиотека“ от интервюто със Силвия Станчева. (Чуйте звуковия файл...)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са шансовете за успешни политически обединения?

С приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори в България, темата за политическите обединения става все по-актуална. Дебатите за необходимостта от нови коалиции и съюзи в политическото пространство набират сила, като различни лидери и партии вече заемат позиции по въпроса. Темата бе сред водещите акценти в обзорното издание на предаването..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Радостин Василев

Радостин Василев за политическото безсилие на 50-то Народно събрание и силата на новото начало

В разгара на политическите сътресения и два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, Радостин Василев, бивш депутат и настоящ лидер на партия МЕЧ, сподели своето мнение за нестабилността и неуспеха на 50-ия парламент, както и за влиянието на задкулисните игри върху общественото доверие. В интервю за Радио Благоевград Василев изрази..

публикувано на 16.08.24 в 11:16
Александра Полежанова

Александра Полежанова-Ally с нова песен

Александра Полежанова – Ally представи своята нова песен „Двойка бели коне“ на джаз фестивала в Банско. Музиката и изпълнението са нейни. Текстът е написан от Валентина Цанова,  аранжиментът е на Светослав Лобошки. „Това е третата ми песен. Аз отскоро създавам своя авторска музика. Първо трябва да имам текста и по него да направя..

публикувано на 16.08.24 в 11:08

Психологът Денис Никифоров за справянето със стреса от пожарите и значимостта на младите хора за развитието на Благоевград

На 10 август в студиото на Радио Благоевград в предаването „Ефир за приятели” с водещ Мариана Попова, гостува Денис Никифоров – психолог и треньор по личностно и творческо развитие, редовен докторант по позитивна психология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и психолог към Младежки център – Благоевград. Ключов акцент от разговора беше..

публикувано на 15.08.24 в 12:56

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19

Българското неделно училище във Варшава, Полша

Симеонка Велева е преподавател с почти 20 години трудов стаж. Неразделна част от професионалния ѝ опит е работата с деца. От 2011 г. преподава в Българското неделно училище „Дора Габе“ във Варшава, Полша. Неделното училище в полската столица се посещава от около 45-50 деца. От три години има открит филиал в Краков, където учениците са от 12 до 15..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Двете лица на войната в Украйна

С експерта по международни отношения проф. д-р Нина Дюлгерова коментирахме случващото се в Украйна. Настъплението на руските войски е отдавна коментирана тема. В последните дни първо място в информационните емисии заемат действията на елитни украински части на територията на Русия. Според последните данни украинските войски са завладели около 1000..

публикувано на 14.08.24 в 09:55