Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова: Инфекциозна мононуклеоза

Д-р Магдалена Баймакова


„Инфекциозната мононуклеоза е клиничен синдром, който се характеризира с температура, високи фебрилни състояния, ангина, увеличени лимфни възли и характерна кръвна картина при изследване. При повече от 90% етиологичният причинител на това заболяване е Епщайн-Бар вирус/ЕВV/. В  първите си изяви НIV-инфекцията също може да протече с клинична картина подобна на мононуклеозата. Също така токсоплазмата /болест, която се наблюдава при контакт с котки/, може да протече с такава клинична изява“ – това заяви в месечното издание на рубриката „Инфекциозен навигатор“ д-р Магдалена Баймакова, главен асистент в Катедрата по инфекциозни болести във ВМА-София. Според нея  е важно  тази триада да се търси при пациентите с продължителен фебрилитет, ангината, лимфните възли, характерната кръвна картина. Възможно е да се появи и характерен обрив, т.нар. морбилозно морбили. 

Диагнозата не се поставя толкова лесно, особено ако човек няма опит, то протича по-бавно и продължително – от 2 до 6 седмици от лице, което отделя вируса, най-често от слюнката. Затова и  романтичното име на мононуклеозата е „Болест на първата целувка“ и тя се среща най-вече при тийнейджъри, ученици, студенти, хора в близки колективи. 

Това не е болест, която подлежи на задължителна регистрация и съобщаване, но това, което се вижда в болничните звена е висока честота и то  сред младите хора – студенти и ученици. Усложненията най-често са от страна на неврологичната система -  руптура/разкъсване/ на слезка, засягане на бъбреците, тежки отити. 

Няма ваксина за мононуклеозата, единствената превенция е личната хигиена, да се почистват играчките при децата,  да се дизенфикцират приборите за хранене - сподели в рубриката „Инфекциозен навигатор с д-р Магдалена Баймакова“ специалистът от ВМА-София. (ЧУЙТЕ ЗВУКОВИЯ ФАЙЛ)


Вижте още

„Пирин“ – чаровното дете на българския футбол

В първи мач от 33-тия кръг на Втора футболна лига на стадион „Христо Ботев“ в Благоевград, пред френетично аплодиращата го публика, отборът на „Пирин“ с лекота победи „Струмска слава“ (Радомир) с 2:0, след два гола  на влезлия като резерва Преслав Йорданов – в 73-та минута от дузпа и в 75-та. Вратарят на  гостите Драгомир  Петков игра блестящо..

публикувано на 15.05.21 в 09:52

Нова комисия ще проверява зелените площи в Благоевград

Случаят със зелените площи в района на тенис кортовете в Благоевград и желанието на собствениците да изградят жилища в този район продължава да вълнува жителите на града. Това е и причината да се избере нова комисия, която да провери всички зелени площи в общинския център- става дума за градини, паркове, алеи, да провери документите и..

публикувано на 14.05.21 в 17:33

Емоционално тържество за зрелостниците на Математическата гимназия в Благоевград

150 са дванайсетокласниците на Природо-математическата гимназия „Акад. С. П. Корольов“ – Благоевград, които днес за последен път чуха училищния звънец. На емоционално тържество бе предадено знамето на гимназията, грамоти получиха учениците, участвали в различни състезания, олимпиади и конкурси. Поздрави към зрелостниците отправиха съучениците им,..

публикувано на 14.05.21 в 16:56

Възпитаници на ПМГ „Акад. С. Корольов“– Благоевград – призьори от национален конкурс

Абитуриентът Димитър Борумов и деветокласничката Десислава Тасева от Природо-математическата гимназия „Акад. Сергей Корольов“ в Благоевград спечелиха първо и второ място на проведения от Фондация “БЕСТ“ национален турнир.  Двамата  се състезаваха в две от петте дисциплини  – интерпретативно четене на проза и поезия на английски език  по текстове ,..

публикувано на 14.05.21 в 12:10

Проведе се протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“

Протест под надслов „Корупцията дере и вашите кожи“ се проведе пред Министерския съвет преди представянето на новото служебно правителство. Основното настояване на протестиращите бе „за н езабавно прекратяване на дейността на единствената действаща в момента ферма норки и затваряне на политическия чадър, който пази този бизнес у нас, вече 5..

публикувано на 13.05.21 в 10:56

Рестартирай Европа: Електроуредите са с нови енергийни етикети

От 1 март влязоха в сила нови изисквания на Европейски съюз, с които се въвежда нов етикет за енергийна ефективност. В преходния период, нови обозначения има само за следните продуктови групи – съдомиялни и перални машини , както и комбинирани перални със сушилня, хладилни уреди, телевизори и електронни екрани...

публикувано на 13.05.21 в 10:29

Увеличава се броят на зрелостниците в Кюстендил, заявили втори ДЗИ

„Тази година те са точно 100“ – каза за Радио Благоевград Мая Стойчева, началник на РУО Кюстендил. Ако всички бъдат допуснати, на ДЗИ по български език и литература  на 19 май от 8:00 ч.   ще се явят 767 зрелостници. Втори ДЗИ са заявили 659 зрелостници. Най-голям брой зрелостници са заявили желание за явяване на изпит по предмета..

публикувано на 13.05.21 в 10:22