Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. д-р Наталия Стоева: Белодробната хипертония е комплекс от много заболявания

„Белодробната хипертония, или позната като пулмонална хипертония е комплекс от много заболявания, които имат един общ израз – повишаване налягането в дясната част на сърцето, дясната камера и дясното предсърдие“ – заяви в здравния час на Радио Благоевград доц. д-р Наталия Стоева – началник на Клиниката по пулмология в Аджибадем Сити клиник Болница Токуда, по повод Световния ден на пулмоналната хипертония. Тя уточни, че тази голяма  група заболявания се състои от много болести, като всички те поразяват по различен начин разклоненията на белодробната артерия, стесняват съдовете и, като причиняват повишаване налягането в артерията и съответно в дясната камера.  Белодробната артериална хипертония най-често е генетично обусловено заболяване. 

Доцент Наталия СтоеваПричинява се от генни дефекти в няколко групи гени. Често пъти проблемът възниква извън гените, например заради преживява белодробна емболия. Основният симптом е задухът и  лесната умора при малки физически усилия. В напреднал стадии заболяването води до кислородна недостатъчност и необходимост да се ползват кислородни апарати, за да се поддържа кислородният обмен на организма.

Според пациентската организация, която обединява болни с тази диагноза, при 3-ти, 4-ти  функционален клас на заболяването, много подходяща е т. нар. интравенозна терапия, която обаче не е въведена в България. Според доц. Стоева възможната причина е високата и цена, но тя препоръча медицинската общественост, НЗОК и МЗ да вървят в тази посока, за да получат пациентите този клас лекарства, които удължават живота и подобряват качеството му. Пациентите с хронична тромбемболична белодробна хипертония имат нужда от оперативно лечение и това е единствената група болни, които могат дефинитивно да бъдат излекувани след оперативна намеса. 

Доцент Наталия Стоева съобщи в ефира на Радио Благоевград, че съвсем отскоро в България се правят този тип операции и това е уникален шанс за българските пациенти, защото до м.г. те са оперирани във Виена. Чрез тази операция се отстраняват хроничните тромби от белодробната артерия и по този начин се отпушва. Този тип операция се извършва от български лекар, който е специализирал в Кембридж, откъдето идва и екипът за операции в България. Операцията е изключително сложна, което налага и изключително добре подготвен екип – както оперативен, така и реанимационен. С помощта на експерти от Кембридж и на българи, които работят там, тази операция стана възможна за България – заяви в здравния час на Радио Благоевград-БНР доц. д-р Наталия Стоева – началник на Клиниката по пулмология в Аджибадем Сити клиник Болница Токуда.
БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Едни и същи стоки с различни цени в онлайн магазините

Защо едни и същи стоки имат различни цени в едни и същи сайтове?  Въпросът задават потребителите, които в търсене на най-добрата цена за дадена стока, попадат на едни и същи продукти, с различни цени, дори и в едни и същи онлайн магазини. „Причините могат да бъдат най-различни и една от тях е, че тези търговци не плащат мито. Това им..

публикувано на 29.05.24 в 14:24

Наредбата за управление на прилежащите площи в кварталите няма да реши проблеми, а ще създаде нови

Проектът на Наредба за определяне на прилежащите територии в режим на етажна собственост за кварталите с комплексно застрояване в Благоевград може да създаде повече проблеми, вместо да реши проблеми. Сама по себе си идеята на общинска администрация да даде възможност на гражданите, ако имат желание, да се грижат да прилежащите територии е хубава, но не..

публикувано на 29.05.24 в 13:51

Наредба предвижда електронен прием на деца в първи клас в община Благоевград

Проект на Наредба за прием на ученици в първи клас в община Благоевград цели да синхронизира всички подзаконови нормативни актове, като въведе ясни правила и прозрачност при приема на деца в първи клас. Автор на проекта е Василиса Валеова, председател на Комисията по образование, култура и вероизповедания към Общинския съвет, която я представи в ефира..

публикувано на 29.05.24 в 12:32

Експериментът няма да се повтори

В последния почивен ден, в неделя, на 26- ти май движението на леките и лекотоварните автомобили в посока София бе отклонено по общинския път между Симитли и село Железница. Целта бе да се избегнат задръстванията на входа на Симитли, където се срещат автомагистрала „Струма“ и първокласния път София-Кулата. Какво се получи на практика? Наистина,..

публикувано на 29.05.24 в 09:40

Ясен е пътят към Първа футболна лига

Футболният „Марек“ бе за пореден път новак във Втора футболна лига. Отборът, който има солиден стаж в някогашната „А“ футболна лига, завоюва през последния сезон първо място в Трета югозападна футболна лига. През последния сезон показа стабилни игри. Вече две години няма загуба на стадион „Бончук“ в Дупница. Завоюва 10 победи и 7 равни мача,..

публикувано на 29.05.24 в 09:30

Пчелите са безпогрешен биоиндикатор за промените на климата

След дебат на Кралското географско дружество в Лондон през 2019 година, Институтът Earthwatch обяви пчелата за най-важното животно на планетата. Известно е, че между жизнената дейност на пчелите и растителността съществува двупосочна връзка: те се грижат за видовото разнообразие при растенията, разчитат на тях за събиране на нектар и цветен..

публикувано на 28.05.24 в 09:33

Иван Начев: Благоевград е сред трите области в България с най-малко жени в местната власт

Благоевградска, наред с Разградска и Кърджалийска области, е с най-ниските участия на жени в управлението на местно равнище - 21-22%. Това съобщи в интервю за Радио Благоевград  д-р Иван Начев, директор на Българското училище за политика „Димитър Паница“. Анкетно проучване в трите области даде началото на проекта „Активни жени – просперираща..

публикувано на 27.05.24 в 09:42