Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Доц. д-р Наталия Стоева: Белодробната хипертония е комплекс от много заболявания

„Белодробната хипертония, или позната като пулмонална хипертония е комплекс от много заболявания, които имат един общ израз – повишаване налягането в дясната част на сърцето, дясната камера и дясното предсърдие“ – заяви в здравния час на Радио Благоевград доц. д-р Наталия Стоева – началник на Клиниката по пулмология в Аджибадем Сити клиник Болница Токуда, по повод Световния ден на пулмоналната хипертония. Тя уточни, че тази голяма  група заболявания се състои от много болести, като всички те поразяват по различен начин разклоненията на белодробната артерия, стесняват съдовете и, като причиняват повишаване налягането в артерията и съответно в дясната камера.  Белодробната артериална хипертония най-често е генетично обусловено заболяване. 

Доцент Наталия СтоеваПричинява се от генни дефекти в няколко групи гени. Често пъти проблемът възниква извън гените, например заради преживява белодробна емболия. Основният симптом е задухът и  лесната умора при малки физически усилия. В напреднал стадии заболяването води до кислородна недостатъчност и необходимост да се ползват кислородни апарати, за да се поддържа кислородният обмен на организма.

Според пациентската организация, която обединява болни с тази диагноза, при 3-ти, 4-ти  функционален клас на заболяването, много подходяща е т. нар. интравенозна терапия, която обаче не е въведена в България. Според доц. Стоева възможната причина е високата и цена, но тя препоръча медицинската общественост, НЗОК и МЗ да вървят в тази посока, за да получат пациентите този клас лекарства, които удължават живота и подобряват качеството му. Пациентите с хронична тромбемболична белодробна хипертония имат нужда от оперативно лечение и това е единствената група болни, които могат дефинитивно да бъдат излекувани след оперативна намеса. 

Доцент Наталия Стоева съобщи в ефира на Радио Благоевград, че съвсем отскоро в България се правят този тип операции и това е уникален шанс за българските пациенти, защото до м.г. те са оперирани във Виена. Чрез тази операция се отстраняват хроничните тромби от белодробната артерия и по този начин се отпушва. Този тип операция се извършва от български лекар, който е специализирал в Кембридж, откъдето идва и екипът за операции в България. Операцията е изключително сложна, което налага и изключително добре подготвен екип – както оперативен, така и реанимационен. С помощта на експерти от Кембридж и на българи, които работят там, тази операция стана възможна за България – заяви в здравния час на Радио Благоевград-БНР доц. д-р Наталия Стоева – началник на Клиниката по пулмология в Аджибадем Сити клиник Болница Токуда.
Вижте още

Капанът фалшиви новини

      Руска мрежа за дезинформация, манипулации и откровени лъжи за войната в Украйна и последиците от нея в Европа, е била разбита от компанията „Мета“ /Meta/, стояща зад популярни социални мрежи като „Фейсбук“ и „Инстаграм“."По време на нашето разследване, докато блокирахме домейните на тази операция, те се опитаваха да създадат нови сайтове,..

публикувано на 29.09.22 в 10:14

„Светът в кутия“

„Светът в кутия“ е образователен проект за деца от 1 до 4 клас, който цели да насърчи детското любопитство, опознаването на различни култури и развиването на четивна и научна грамотност. Чрез съдържанието на всяка образователна кутия, децата могат по интересен за тях начин да се запознаят с нова държава, нейната култура и история. Това каза..

публикувано на 28.09.22 в 11:15

Доброволци изградиха летен лагер край Вуково

Доброволци от Фондация „Солидарност в действие“ изградиха летен лагер край бобошевското село Вуково по проект „Съзвуково. Културно-идеен център – Изкуство сред природата“.   Проектът „Съзвуково“ цели откриване на споделено пространство за културен обмен и пренасяне на разнообразни младежки събития в извънградска среда. Конкретната дейност на..

публикувано на 28.09.22 в 09:25

Доброволци от Благоевград в помощ на бедстващи хора

Екип от 6 души - трима мъже и три жени, част от състава на Доброволно формирование „Георги Измирлиев – Македончето“ се включиха активно в помощ на бедстващите хора в Карловско. Оборудвани със специализирана техника, те участваха в отводняване на обществени сгради, приземни помещения, помощни пристройки, засегнати от наводненията в селата Богдан и..

публикувано на 27.09.22 в 17:01

Изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи данъчни декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите. „ Това става с..

публикувано на 26.09.22 в 12:10

За войната между кучета и хора

Фактът, че обществото ни с години не може да се справи с бездомните животни, е една от основните причини днес да говорим за война между кучета и хора. „Благоевград превърна най-добрия приятел на човека, в най-големия му враг“ - това написаха в социалните мрежи жители на Благоевград, по повод последния случай с натровени животни, който провокира..

публикувано на 26.09.22 в 11:45

Николай Петков: Последните седем години са седемте най-топли на Земята

„ Последните седем години са седемте най-топли на Земята откакто се правят метеорологични наблюдения. И има голяма вероятност да прекрачим прага от градус и половина, заложен в Парижкото споразумение за климата “, коментира за Радио Благоевград Николай Петков от екологичното сдружение „За Земята“ и един от младите авторите  на платформата..

публикувано на 26.09.22 в 09:31