Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. д-р Наталия Стоева: Белодробната хипертония е комплекс от много заболявания

„Белодробната хипертония, или позната като пулмонална хипертония е комплекс от много заболявания, които имат един общ израз – повишаване налягането в дясната част на сърцето, дясната камера и дясното предсърдие“ – заяви в здравния час на Радио Благоевград доц. д-р Наталия Стоева – началник на Клиниката по пулмология в Аджибадем Сити клиник Болница Токуда, по повод Световния ден на пулмоналната хипертония. Тя уточни, че тази голяма  група заболявания се състои от много болести, като всички те поразяват по различен начин разклоненията на белодробната артерия, стесняват съдовете и, като причиняват повишаване налягането в артерията и съответно в дясната камера.  Белодробната артериална хипертония най-често е генетично обусловено заболяване. 

Доцент Наталия СтоеваПричинява се от генни дефекти в няколко групи гени. Често пъти проблемът възниква извън гените, например заради преживява белодробна емболия. Основният симптом е задухът и  лесната умора при малки физически усилия. В напреднал стадии заболяването води до кислородна недостатъчност и необходимост да се ползват кислородни апарати, за да се поддържа кислородният обмен на организма.

Според пациентската организация, която обединява болни с тази диагноза, при 3-ти, 4-ти  функционален клас на заболяването, много подходяща е т. нар. интравенозна терапия, която обаче не е въведена в България. Според доц. Стоева възможната причина е високата и цена, но тя препоръча медицинската общественост, НЗОК и МЗ да вървят в тази посока, за да получат пациентите този клас лекарства, които удължават живота и подобряват качеството му. Пациентите с хронична тромбемболична белодробна хипертония имат нужда от оперативно лечение и това е единствената група болни, които могат дефинитивно да бъдат излекувани след оперативна намеса. 

Доцент Наталия Стоева съобщи в ефира на Радио Благоевград, че съвсем отскоро в България се правят този тип операции и това е уникален шанс за българските пациенти, защото до м.г. те са оперирани във Виена. Чрез тази операция се отстраняват хроничните тромби от белодробната артерия и по този начин се отпушва. Този тип операция се извършва от български лекар, който е специализирал в Кембридж, откъдето идва и екипът за операции в България. Операцията е изключително сложна, което налага и изключително добре подготвен екип – както оперативен, така и реанимационен. С помощта на експерти от Кембридж и на българи, които работят там, тази операция стана възможна за България – заяви в здравния час на Радио Благоевград-БНР доц. д-р Наталия Стоева – началник на Клиниката по пулмология в Аджибадем Сити клиник Болница Токуда.
Вижте още

Читалищната библиотека в Сатовча получи около 120 нови книги

Читалищната б иблиотека в Сатовча обогати книжния си фонд с около 120 нови заглавия, благодарение на спечелен проект на Министерство на културата  „Библиотеките – съвременни центрове за четене и информираност - 2021“ . Предстои работа та по усвояване на изданията и стигането им до читателите. „За новополучените книги аз още не мога..

публикувано на 18.10.21 в 16:02

Българите в чужбина изпращат по-малко пари на роднините си

Пандемията стопи 7 пъти парите, които нашите сънародници в чужбина изпращат на близките си в България. За първите 7 месеца на годината те са превели едва 98 милиона евро, сочат данните на БНБ. За сравнение през 2019 година българите зад граница са изпратили вкъщи рекордните над 1 милиард евро. “Това, което е важно е ролята, които тези пари..

публикувано на 18.10.21 в 13:10

Евгения Ташева: Едва 30% от отпадъците в България се рециклират

„Депонираме почти 80% от отпадъците и рециклираме едва 30% от тях“, съобщи за Радио Благоевград информацията на Евростат Евгения Ташева от екологичното сдружение „За Земята“. Тя подчерта, че това е крайно недостатъчно, защото България не само няма да достигне старите вече цели за рециклиране на отпадъците, но и новите, които вече са 65%. В тази..

публикувано на 18.10.21 в 11:59

Симана Марковска: „Интерпретирай България“ подкрепя българското природно и културно наследство

„Интерпретирай България“ е част от международна серия от инициативи под мотото „Интерпретирай Европа“. Тя е абсолютно доброволна, за благото на всички, които обичат нашата земя, природата и културно-историческото наследство“, поясни за Радио Благоевград Симана Марковска от неправителствената организация „Пирински  туристически форум“. Тя подчерта,..

публикувано на 18.10.21 в 11:54

Христина Маркова в Алманах на Българското електронно образование

Електронни обучителни ресурси, дело на учителката Христина Маркова от ДГ „Вечерница“ в Благоевград, са влючени в първия Алманах на българското електронно образование, иницииран от платформата Znam.be. „За мен самата е изненада, че съм участник в този алманах, защото по принцип моето поколение не е изучавало информационни технологии и малко..

публикувано на 18.10.21 в 11:48
Благой Бойчев в

Благой Бойчев, Театър „Реплика“: Мечтая някой ден да си имаме наша собствена сцена

   „Вдишай! Сега издишай!.. Колкото повече задържаме дъха си, толкова повече искаме да издишаме, да махнем маските, да говорим.”.   Във фокуса на вниманието ни е едно събитие, което заслужава да бъде осветено, защото се свързва с постоянно възобновяващата се енергия и въображение на свободния театър, отвъд ограниченията или „новото нормално”..

публикувано на 16.10.21 в 18:48

"Цветята ще увехнат, а направеното за кауза остава"

С думите от заглавието младото семейство Никола и Магдалина Самарджиеви обясни случилото се миналата събота и завършено днес. Те са помолили гостите на своята сватба, състояла се миналата седмица, вместо цветя да подаряват на младоженката събрани пластамасови капачки, с идеята подареното да се превърне в принос в кампанията "Капачки за бъдеще". Днес..

публикувано на 16.10.21 в 13:41