Няма спекула с цената на черешите

   „Категорично няма никаква спекула с цената на черешите. Има недобра търговска практика, което се наблюдава като явление вече доста време. Има едно предлагане на череши с недобра логистика, недобре подбрана реколта, недобре пакетирана, без никаква мисъл, как ще стигне до крайна реализация, от там идва по-ниската цена. Това се наблюдава специално в кюстендилско през последните 20 години“ - коментира за Радио Благоевград Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържища. Така, той обясни голямата разлика в изкупната и пазарната цена на черешите тази година. 

Владимир Иванов

В района на Кюстендил, в момента черешите се изкупуват на цена от 60 до 80 ст., а на пазара се продават от 2 до 5 лева за килограм. Според Владимир Иванов, причина за тази по-ниска цена е и неособено доброто качество на част от черешовата реколта.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Владимир Иванов - > 


  Според кюстендилските производителите, нелоялната конкуренция на гръцките череши, които идват на българския пазар на много по-ниски цени, е основната причина за ниската цена родната продукция.

Снимка  Кирил Димитров отглежда над 100 декара череши в кюстендилско и въпреки, добрата реколта тази година твърди, че трудно ще излезе на печалба. Според него, прекупвачите държат ниски цените, защото внасят евтини гръцки череши, чиято себестойност е много по-ниска от тази на българските. „Знаем, че за разлика от България, субсидията в Гърция за обработка на декар череши е няколко пъти по-висока от българската. След като стигнат до пазара обаче, българските череши, които са с много по-добро качество от гръцките, се продават на двойно по-високи цени. Държавата също трябва да стимулира това производство, като отпуска субсидии и като създаде преработвателни предприятия“-категоричен е Димитров.

Подробностите можете на чуете в репортажа на Ангел Павлов - > 


  На пазара в Благоевград килограм череши се продава от 2 до 5 лева-установи репортерската проверка на Бойка Браткова. Според търговците, цените на черешите и ягодите тази година са нормални и зависят от качеството.  

  „Производството на сладките плодове изисква разходи, които трябва да бъдат отразени и в цената“-категорични за производителите.

  Според част от потребителите, цените са нормални и не ги притесняват. „Който има пари купува, който няма, не купува“ - категорични са купувачите.

Подробностите можете да чуете в репортажа на Бойка Браткова - > 


Вижте още

Отровено кученце бе спасено от доброволци в Благоевград

    Доброволци от Благоевград помогнаха за спасяването на отровено бездомно кученце и показаха, че доброто съществува и сплотява хората не само по Коледа. За случая сподели Мария Младенова от Благоевград, която е открила в безпомощно състояние кученцето в района на ветеринарната клиника в квартал "Струмско". По същото време през мястото случайно..

публикувано на 05.12.19 в 13:05

С около 3 лева по-скъпа е спрямо миналия декември „потребителската кошница“

 „Увеличението е с около 3 лева на годишна база, като продуктите, които са с по-високи равнища към момента, са свинското месо – чиято цена на едро е около 9 лева, леко повишена цена има и при сиренето и кашкавала. Стабилитет в цените има при яйцата, олиото и захарта. Леко поскъпване, с около 3 %, има при пилешкото месо, защото много хора може би..

публикувано на 05.12.19 в 12:04

Страната ни ще разполага с повече средства за заплати в бюджетния сектор, ръст на парите за образование и здраве

Това се предвижда в проектобюджета на България за 2020 година. Започна второто четене на бюджета в Народното събрание. Догодина правителството планира да преразпредели над 46,8 млрд. лв. или 36,9% ог прогнозния брутен вътрешен продукт. Това е с 3 милиарда лева повече, спрямо бюджета за 2019 година. Бюджетът за следващата година да не създава..

публикувано на 03.12.19 в 16:27

Параолимпиецът Михаил Христов: Средата в България не е достъпна за хора с увреждания

На само 15-годишна възраст Михаил Христов претърпява нещастен инцидент, при който го поразява ток от електропровод.  Така губи изцяло лявата си ръка, а дясната също е увредена и налага носенето на протеза.  Благодарение на параолимпийката Стела Енева той се насочва към леката атлетика, където жъне редица успехи. Сред тях са две световни титли за скок на..

публикувано на 03.12.19 в 15:04

Времето през декември – кога да очакваме първия сняг

Усещането за Коледа вече е навсякъде. Декември е месецът, който асоциираме с приятни празнични емоции, пълни трапези, червено вино, подаръци и... сняг. В планините вече има снежна покривка, но ще дойде ли снегът и при нас? Тази година декември стартира с обичайни за периода температури. Очаква се средната месечна да е около и над..

публикувано на 03.12.19 в 11:27
Босилеград

Верица Арсов: Да стана учител, при това – в България, е осъществена мечта

В първия час на предаването "След суетата дневна", Донка Найденова ни срещна с Верица Арсов от Босилеград, студентка  в магистърска програма на ЮЗУ “Н.Рилски“ – Благоевград и преподавател по английски език в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в гр. Симитли. Чуйте разговора за българския дух, за корените, за традициите на българите в родния ѝ град:..

публикувано на 03.12.19 в 09:49

Цвети Радойчева казва "НЕ!" на домашното насилие с нов видеоклип

Талантливата поп певица Цвети Радойчева представи в ефира на Радио Благоевград видеото на най-новата си авторска песен „Изчезни“ – най-добрата поп песен в третото издание на BG Music Festival, който се проведе в Сандански. Песента „Изчезни“ е по музика на Цвети Радойчева, текстът е на Петър Москов, аранжимент - Алекс Нушев.  С този сингъл,..

публикувано на 01.12.19 в 15:24