Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Васил Говедарски от село Овчарци: Да правя диви животни от дърво с моторен трион - за мен е истинско удоволствие


Четири години 35-годишният Васил Говедарски от село Овчарци, община Сапарева баня, вае диви животни от дърво с моторен трион. В началото започнал да реже дърва за огрев и от дънер, който го впечатлил, за минути с резачката направил бухал. И така до днес – над 300 дърворезби на животни. Превърнал е ателието си в уютен дом за мечки, глигани, сърни, вълци, коне, щъркели.  Крокодил в естествени размери направен от самоукия майстор, стъписва всеки гост, прекрачил прага на дома му. 
Снимка

Противно на очакванията, за Васил резачката е много  прецизен инструмент, като по-фините детайли -  очи, нос, нокти, изработва с дърворезбарски  длета.  Няма значение какво ще бъде дървото, дали е сухо, или сурово,  важно е да е здраво и качествено. Най-трудно направих мечката, която е висока 3 метра, с диаметър над 1.20 м. Правих я над месец – казва Васил Говедарски и допълва, че най-много се зарежда  от реакцията на децата, които гледат с възхита животните. 

Той има идея от следващата година да премине към изработката на африкански животни -  слонове, жирафи и др. Направените от Васил животни притежават хора от различни краища на страната и чужбина. Често прави демонстрации и пред туристи, които тръгвайки към красивия водопад над Овчарци,  идват и при него, за да видят как се изработват животни от дърво с моторен трион. Бившият строителен техник Васил Говедарски е превърнал в хоби изработването на диви животни от дърво. И допълва, че за него това  вече е професия и много работа, която го прави щастлив.

Интервю на Лалка Радкова с Васил Говедарски можете да чуете в звуковия файл, а в галерията - да видите снимки


Вижте още

Спазват ли се противоепидемичните мерки в Благоевград

За четвърта поредна събота наш репортер извърши проверка за съблюдаването на валидните противоепидемични мерки.  Според данните на Европейския център за контрол и превенция на заразните болести, България е на пето място сред най-добре справилите се  с епидемията от COVID-19 страни в Европа. Пред нея, по брой жертви на 1 милион население, са само..

публикувано на 30.05.20 в 19:21

Бранимир Митов: Хората имат нужда от изкуство и да гледат театър

    Несъмнено пандемията разтърси из основи независимия сектор в България, който понесе сериозни загуби. Всички артисти бяха засегнати, при това много осезателно и тежко. Дейностите, които те извършват, бяха забранени в условията на извънредното положение. Отменени бяха представления, турнета, фестивали... Редица от организациите им, особено..

публикувано на 30.05.20 в 18:26
Генерал Иван Колев

Ивайло Шопски: "Нарекли са го "българският Фридрих Велики"

  Поредният разговор с Ивайло Шопски – основател на Пътуващо читалище "Бащино огнище" – бе посветен на паметта за генерал Иван Колев , често наричан "бащата на българската конница".   Роденият в Бесарабия Иван Колев гради удачна чиновническа кариера в София, но избухналата през 1885 г. Сръбско-българска война преобръща живота му. Той се записва..

публикувано на 30.05.20 в 13:10

Александрина Димитрова: Нашата работа променя животи

Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация  „Сийдър“ – българската неправителствена организация, която вече 15 години работи за промяна на държавните политики и обществените нагласи към децата и хората в неравностойно положение. В интервю за Радио Благоевград Александрина Димитрова разказа, че в момента фондацията управлява девет..

публикувано на 29.05.20 в 18:19

Михаил Цонев от Благоевград с почетния знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, златен

Десетилетия от живота и работата на Михаил Цонев са свързани със самодейното движение, с благоевградското читалище „Никола Вапцаров“ като негов секретар. Той е бил и председател на Областния читалищен съвет – Благоевград, а в момента е секретар.  За изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по..

публикувано на 29.05.20 в 18:14

Възстановяват се трите къщи в Бобошево

На 24-ти май в следобедните часове пожар в Бобошево прикова вниманието ни. Запалиха се три къщи, долепени една до друга.  Следствието все още изяснява причините за това. Най-сериозно пострадала е къщата на семейство Граховски. С усилията на пожарната и жителите на района пожарът е локализиран, след това и изгасен.  Сега започна..

публикувано на 29.05.20 в 17:03

Скоро нарушителите шофьори ще получават само фишове

На 22 май започна общественото обсъждане на внесените нови промени в Закона за движението по пътищата.Това в последните години е най- променяния закон у нас.  Според внесения Проектозакон в бъдеще на пътя, а и след това шофьорите нарушители вече няма да получават актове, а само фишове за своите нарушения. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 29.05.20 в 16:50