Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Пази живота на пътя – шофирай трезво и отговорно!

„Пази живота на пътя – шофирай трезво и отговорно“ бе темата на семинара, огранизиран от Главна дирекция „Национална полиция“, който показа какви са усилията на най-важните държавни институции, имащи отношение към темата "безопасно движение". 

На семинара бе отчетено, че има намаляване на жертвите при пътно-транспортните произшествия, в сравнение със същия период на миналата година, но постигнатото не е достатъчно. До този момент в страната най-опасен месец е юни, ако говорим за пътното движение. След това в своеобразната класация са месеците май и март. Продължава засиленият контрол върху спазването на основните правила на пътя. Съставени са 1 380 000 хиляди акта за нарушения, 19 хиляди са нарушенията, свързани с употребата на алкохол, а от тях, според закона, престъпления са 2 800 – това са нарушения, свързани с установено количество на алкохола над 1,2 промила. Над 400 хиляди са нарушенията, свързани с превишени скорости на пътя. Това са превишения на скоростта до 30 км/час.

Снимка

В семинара взеха участие заместник-министърът на вътрешните работи Милко Вернер, началникът на Главна дирекция „Национална полиция“ Христо Терзийски, главният секретар на МВР гл.комисар Ивайло Иванов, Малина Крумова – председател на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата“, директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски, както и проф. Олег Асенов – член на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура“.

На семинара присъстваха 44 журналисти, двама от тях представители на чужди медии. В звуковия файл можете да чуете обръщенията на Христо Терзийски, Милко Вернер, Ивайло Иванов, Малина Крумова и Бойко Рановски. 

В звуковите файлове можете да чуете председателя на Държавната агенция „Безопасност на движението по пътищата Малина Крумовакомисар Антон Доклев – началник-отдел „Охранителна полиция“ при ОД на МВР Благоевград, старши инспектор Славчо Ангелов – началник-отдел „Административно-наказателна дейност и отчет на пътно-транспортни произшествия“ при ОД на МВР – Благоевград , старши инспектор Радослав Боюклийски – началник на  сектор „Пътна полиция“ при ОД на МВР – Кюстендил.Галерия

Вижте още

Иван Гешев: Благоевград няма сериозни проблеми с битовата престъпност

Днес се проведе специализирана акция на полицията и жандармерията в Благоевград и близкото село Церово за противодействие на битовата престъпност. Акцията започна рано сутринта. Преди обяд в областния център пристигна главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Преди 11.30 те влязоха в сградата на..

публикувано на 20.02.20 в 15:10

Вярата е любов

За мястото на вярата в образованието и възпитанието разговаряхме днес в ефира на Радио Благоевград. Ко-водещ на рубриката „За живота с вяра и за вярата в живота“ е Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Гостите в студиото – Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и отец Гоце Христов, служил дълги години..

публикувано на 20.02.20 в 14:43

Четвъртокласници от село Крупник стоплиха болното сърце на възрастна жена

Ученици от 4 „а“ клас при СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Крупник, община Симитли, направиха изключителен жест към 77-годишната Бонка Ружинска, дарявайки ѝ скромна сума от дневните си пари, с които тя да закупи своите лекарства. Самотно живеещата жена е претърпяла сложна сърдечна операция, а малката ѝ пенсия, с която трудно свързва двата края не..

публикувано на 20.02.20 в 11:15

„Живата“ туршия е по-полезна от консервираната в буркани

„Ние разполагаме с един превъзходен източник на пробиотици, какъвто е традиционната туршия, заедно с киселото мляко, разбира се. Големият въпрос е, че ценната туршия, която е най-полезна, заради многото полезни бактерии в нея, е всъщност тази, която се продава по най-опасните способи, защото, това обикновено става по пазари, в различни бидони, при..

публикувано на 19.02.20 в 16:36

„Васил Левски – отвъд митовете, легендите и заблудите“

Така се нарича най-новата книга на историка Иван Лалев. Авторът събира в нея реални факти за живота и дейността на Левски, някои от тях малко познати или пък непознати. „Книгата е провокативна“ – сподели музейният специалист и бивш директор на музея в Ловеч. Десетилетия наред Иван Лалев изследва въпроси, свързани с влиянието на масонството,..

публикувано на 19.02.20 в 14:52

Пет нови контейнера за отпадъци със специално предназначение в Благоевград

Пет нови контейнера за отпадъци със специално предназначение в Благоевград. В тях ще се събират стари дрехи и обувки, както и текстилни материали. Това трябва да бъдат отпадъци, генерирани от домакинствата. Целта е да се рециклират или да бъдат повторно използвани от социално слаби граждани. На този етап контейнерите ще бъдат пет, ще бъдат..

публикувано на 19.02.20 в 14:08
Д-р Надежда Таковска

Д-р Н. Таковска, алерголог: 6 големи семейства дървесни видове предизвикват поленова алергия

Д-р Надежда Таковска, специалист клинична алергология, коментира в здравния час на Радио Благоевград поленовите алергии. Защо хора, които живеят в една и съща среда, някои страдат от алергия, други не? „В огромен брой от случаите алергията може да бъде наследствена, при хора с алергии има повишена чувствителност към алергени, към които други хора..

публикувано на 19.02.20 в 13:26