Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започва десетото юбилейно издание на Банско Опера Фест – 2019

  Оперният фестивал в Банско отбелязва своята десета годишнина с богата програма, насочена към почитателите на класическата музика. Събитието събира хиляди гости в курортния град и се радва на все по-голям интерес.

  Откриването на юбилейното, десето издание на Банско Опера Фест, е поверено на Софийската филхармония и детската музикално-образователна програма Фортисимо Фамилия, които представят „Вивалди и Малкия Ото“. Приключенията на Малкия Ото ще го отведат във Венеция, за да ни срещнат с живота и творчеството на един от най-ярките композитори на бароковата епоха в класиката – Антонио Вивалди. За да запознаят децата с музиката и живота на твореца, специално за концерта са поканени артистите Герасим Георгиев – Геро, който ще се превъплати в Малкия Ото, и Юлиан Вергов в ролята на Вивалди. Софийската филхармония ще изсвири подбрани произведения на венецианския композитор, а със свои солови изпълнения ще се включи концерт майсторът Павел Златаров.

  В звуковия файл можете да чуете интервю на музикалния редактор Мила Иванова с концертмайстора на Софийската филхармония Павел Златаров.

  Във втората вечер Държавната опера - Варна ще представи операта „Набуко“, превърнала Верди в най-големия оперен композитор на всички времена. В знаковия библейски оперен епос на Верди бушуват силни страсти – любов и ревност в триъгълника Фенена – Измаел – Абигаил, стремеж на коварната дъщеря към трона, раздвоението в Набуко, който е тиранин, но и любящ баща. В ролята на Вавилонския цар ще чуем баритонът с международна кариера Пламен Димитров.


  Закриващата фестивална вечер на Банско опера фест 2019 е в събота, като отново Държавната опера - Варна ще представи мюзикъла „Чикаго“. Той е създаден по мотиви от пиесата „Чикаго“ на Морин Далас Уаткинс, с музиката на Джон Кандър, а либретото е на Фред Еб и Боб Фос. Хореограф е Анастасия Неделчева. Маестро Страцимир Павлов ще застане на диригентския пулт.


Вижте още

Иван Гешев: Благоевград няма сериозни проблеми с битовата престъпност

Днес се проведе специализирана акция на полицията и жандармерията в Благоевград и близкото село Церово за противодействие на битовата престъпност. Акцията започна рано сутринта. Преди обяд в областния център пристигна главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов. Преди 11.30 те влязоха в сградата на..

публикувано на 20.02.20 в 15:10

Вярата е любов

За мястото на вярата в образованието и възпитанието разговаряхме днес в ефира на Радио Благоевград. Ко-водещ на рубриката „За живота с вяра и за вярата в живота“ е Негово Високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим. Гостите в студиото – Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители и отец Гоце Христов, служил дълги години..

публикувано на 20.02.20 в 14:43

Четвъртокласници от село Крупник стоплиха болното сърце на възрастна жена

Ученици от 4 „а“ клас при СОУ „Св.св. Кирил и Методий“ в село Крупник, община Симитли, направиха изключителен жест към 77-годишната Бонка Ружинска, дарявайки ѝ скромна сума от дневните си пари, с които тя да закупи своите лекарства. Самотно живеещата жена е претърпяла сложна сърдечна операция, а малката ѝ пенсия, с която трудно свързва двата края не..

публикувано на 20.02.20 в 11:15

„Живата“ туршия е по-полезна от консервираната в буркани

„Ние разполагаме с един превъзходен източник на пробиотици, какъвто е традиционната туршия, заедно с киселото мляко, разбира се. Големият въпрос е, че ценната туршия, която е най-полезна, заради многото полезни бактерии в нея, е всъщност тази, която се продава по най-опасните способи, защото, това обикновено става по пазари, в различни бидони, при..

публикувано на 19.02.20 в 16:36

„Васил Левски – отвъд митовете, легендите и заблудите“

Така се нарича най-новата книга на историка Иван Лалев. Авторът събира в нея реални факти за живота и дейността на Левски, някои от тях малко познати или пък непознати. „Книгата е провокативна“ – сподели музейният специалист и бивш директор на музея в Ловеч. Десетилетия наред Иван Лалев изследва въпроси, свързани с влиянието на масонството,..

публикувано на 19.02.20 в 14:52

Пет нови контейнера за отпадъци със специално предназначение в Благоевград

Пет нови контейнера за отпадъци със специално предназначение в Благоевград. В тях ще се събират стари дрехи и обувки, както и текстилни материали. Това трябва да бъдат отпадъци, генерирани от домакинствата. Целта е да се рециклират или да бъдат повторно използвани от социално слаби граждани. На този етап контейнерите ще бъдат пет, ще бъдат..

публикувано на 19.02.20 в 14:08
Д-р Надежда Таковска

Д-р Н. Таковска, алерголог: 6 големи семейства дървесни видове предизвикват поленова алергия

Д-р Надежда Таковска, специалист клинична алергология, коментира в здравния час на Радио Благоевград поленовите алергии. Защо хора, които живеят в една и съща среда, някои страдат от алергия, други не? „В огромен брой от случаите алергията може да бъде наследствена, при хора с алергии има повишена чувствителност към алергени, към които други хора..

публикувано на 19.02.20 в 13:26