Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Вл. Янчовски: Продължаваме да се возим на коли „втора употреба“

Безспорен факт е, че ние, българите, масово караме коли „втора употреба“. Почти половината от автопарка у нас е на възраст над 20 години, като според статистиката, автомобилите са основно на дизел. 

Според данни на европейската статистика, у нас са регистрирани около 3 и половина милиона автомобила, което приблизително е по 450 коли на 1000 българи. За първото полугодие на миналата година сме успели да си купим около 18 хиляди нови коли  – при 8 милиона средно за страните на ЕС, сочат последни данни.  Новите автомобили у нас (на възраст до 5 години), са около 5 на сто от автопарка или приблизително 160 хиляди, сочат данните на Асоциацията на европейските производители. 

Продължава и тенденцията масово да се возим на коли на дизел – близо 1,7 млн. автомобила или над 50 на сто от автопарка у нас. Автомобилите на бензин са почти същата бройка с уговорката, че много от тях са снабдени и с газова уредба.

 Има ли промяна в пазара на коли „втора употреба“; и каква е прогнозата за следващите месеци – в следобедния блок на радио Благоевград на 8 октомври водещата, Бойка Браткова, разговаря с Владимир Янчовски, собственик на автокъща в Благоевград. (чуйте звуковия файл) 


Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Благоевградска област в грипна епидемия

От утре, 28 януари, Регионалната здравна инспекция – Благоевград обявява грипна епидемия в цялата Благоевградска област, поради рязко повишаване заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип. Епидемични стойности са достигнати в по-голяма част от общините в областта. Грипната ваканция за учениците ще бъде от 28 януари до 5 февруари,..

публикувано на 27.01.20 в 15:42

Голямата Шифрин запомни Банско с два свои триумфа!

Носителката на големия Кристален глобус през последните три сезона – американката Микаела Шифрин, спечели супергигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско. Световната шампионка Шифрин, която стартира с номер 13, преодоля трасето за 1:10.88 минута и постигна шеста победа за сезона и общо 66-а в кариерата си. Така..

публикувано на 26.01.20 в 18:28

Национална награда за живопис на името на Майстора

    Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора по традиция ще бъде връчена на официална церемония в деня на рождението на художника – 1 февруари – от 12 часа, в Кюстендил, в галерията, също наречена с името на художника.      Учредена съвместно от Община Кюстендил и галерията, Министерството на културата и Съюза..

публикувано на 26.01.20 в 18:03

Филмът “Доза щастие” става част от учебната програма

“Доза щастие“ –  филмовата екранизация на автобиографичната книга на журналистката Весела Тотева („Падение и спасение“) влиза в учебната програма. Заглавието, режисирано от Яна Титова, няма да бъде изучавано в помагалата, но стартира собствен проект, част от образователните инициативи на Министерството на образованието и науката.   Филмът..

публикувано на 26.01.20 в 15:00

Йордан Радичков: „Културата е крехко и трошливо цвете”

Тези думи на Йордан Радичков, с когото се простихме на 21 януари преди 16 години, провучаха в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие „Страници”. „Културата е нещо много крехко и то трябва да се отглежда вътре в цялата народна душа, в душата на един народ, и да се крепи – това е..

публикувано на 26.01.20 в 12:59

Пътуващо читалище поддържа топлината в бащиното огнище

  Един автобус, в не първа младост, и много идеи – това е началото на Пътуващо читалище „Бащино огнище“. Следват четири години, в които хората, застанали зад идеята и автобусът, преоборудван в музей на колела, участват в над 150 събития в повече от 100 от градовете на България. Следват и издаване на издирени, често – изискващи грижа и..

публикувано на 26.01.20 в 12:48

Община Белица направи осветление на натоварен пътен участък

Със 100 хиляди лева общински средства бе направено осветление на натоварен пътен участък между Банско и Велинград. На пътя за отбивката за село Краище и Белица хората отдавна искат да бъде поставено улично осветление. То е поставено в продължение на един километър от участъка, като са използвани изцяло общински средства. Това е един опасен участък...

публикувано на 24.01.20 в 16:59