Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Над 50 хиляди туристи посещават ежегодно родната къща на Васил Левски

17
Надежда Петрова – уредник, пред Параклиса

   „Много е вълнуващо да работиш тук, вече 30 години продължавам да се вълнувам. Поддържаме много топли отношения с потомците на сестрата на Левски, Яна и с други родственици, които даряват на нашия музей най-ценното, най-скъпото, което пазят, за да го покажем на хилядите поклонници на Апостола, които ни посещават ежегодно“ – коментира за Радио Благоевград Надежда Петрова, уредник в Национален музей „Васил Левски“ в Карлово.

  По думите й, над 50 хиляди туристи посещават ежегодно родната къща-музей на Апостола. Сред най-ценните експонати са оригиналният кръст, който е бил за знамето на Карловския революционен комитет, за съжаление обаче, оригиналното знамето не е запазено, но има негово копие. Показано е също течение на вестник „Свобода“, ценни книги за Васил Левски-първи издания, издания на документалното наследство на Апостола, книги от чужди автори, писали за нашия национален герой. В експозицията на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово могат да се видят още: личното тефтерче на Апостола, негова лична кореспонденция, дрехи и оръжието, което той е носил. Показани са и много картини на известни художници, които са изобразили Левски, всеки, през своя творчески поглед.

Стъкленицата с кичури от косата на Васил Левски

  „От 2000 година, в музея се съхранява частица от самия Васил Левски – кичури от неговите коси, които той отрязва на Великден 1864 г., когато се отказва от службата си на монах и поема окончателно по пътя на революцията. Неговата майка запазва косите, след това сестра му Яна, която ги предоставя в Министерството на просвещението през 1907 г., което събира такива ценни неща за уреждането на Общ народен музей, който става Етнографски музей. По-късно, косите на Апостола са прехвърлени в Националния военно-исторически музей и от 2000 година, една част са вече тук, в специално построения да ги приюти, Параклис „Вси български светии“. Всеки, който прекрачи прага му се вълнува, яки мъже са се просълзявали, всички много го харесват. Това е може би едно от нещата, които провокират най-голям интерес у посетителите“ –  коментира още уредникът Надежда Петрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Надежда Петрова:
Вижте още

Някои болести при животните са доста опасни и за хората

Преди години страната ни бе между първите при диагностицирането на животните и предпазването от доста опасни болести. Ветеринарните лекари са добре подготвени. Ветеринарно-медицинският факултет към Софийския университет е открит през 1923 година. Още от началото е използван опитът на германската медицина. До 90- те години на миналия век в..

публикувано на 27.01.21 в 16:45

Само един с положителна проба до този момент в училищата в Кюстендил

Тестването с бързи антигенни тестове е започнало вчера. „Всички училища в рамките на ден понеделник получиха своите тестове, разпределени така от РУО, че да покрият всички учители и непедагогически персонал, заявили желание да се тестват“ – каза за Радио Благоевград началникът на РУО Кюстендил Мая Стойчева. Тестването е започнало във вторник и до..

публикувано на 27.01.21 в 14:09

3-ма с положителни проби след тестване на училищния персонал в Перник

Това съобщи за Радио Благоевград Ваня Коконова, началник РУО Перник. Вчера през безплатно, доброволно тестване с антигенни тестове са преминали общо 200 човека. Двама от непедагогическия персонал и един педагог са с положителни проби. „Педагогът всъщност е със симптоми преди да започне тестването и е в болничен“ – уточни Ваня Коконова.  1080..

публикувано на 27.01.21 в 13:30

Десетокласниците от Благоевград със сериозни аргументи за отмяна на матурите

Защо десетокласниците в страната подеха онлайн подписка срещу провеждането на тазгодишните матури – в следобедния блок на Радио Благоевград двама гимназисти от Благоевград, Антоана Филчева и Ангел Смолецов, изложиха част от аргументите на своите връстниците. Изключително обосновано и напълно коректно те представиха своето виждане относно..

публикувано на 27.01.21 в 11:42

Снежен Благоевград – между красотата и неудобството

Благоевград се събуди под красиво бяло снежно одеяло тази сутрин. В ранното утро бе красиво, след това настана суматоха – затрупаните от снега коли трябваше да бъдат почистени, да се размразяват ключалките на автомобилите, да се проправят партини, да се почистят улиците, които не бяха предварително обработени със сол и луга. Загърнати в своите..

публикувано на 27.01.21 в 09:35
Буешкият дъб в село Петрелик

Вековни дървета от общините Хаджидимово и Сандански сред финалистите в конкурса „Дърво с корен“

10 бяха вековните дървета финалисти в конкурса „Дърво с корен“, а сред тях отново имаше уникални дървесни видове в села на област Благоевград.  Номинация имаше за Бушекия дъб в село Петрелик, което е само на два километра от граничната бразда с Гърция.   Вековното дърво е с височина  24 метра и под него извира вода, която е изведена в чешма –..

публикувано на 26.01.21 в 17:19
Д-р Веселка Мончева

Д-р В. Мончева: Трайно намаляват болните с COVID-19 в Пиринско, започва втората фаза на имунизациите

„Продължава тенденцията за намаляване на инфектираните с COVID-19. През изминалата седмица е регистрирана най-ниската заболеваемост от преди няколко месеца. Новорегистрираните случаи са само 93 за седмицата, от тях  под домашно наблюдение са 68 и само 25 са се нуждаели от болнична помощ. Към момента хоспитализираните в болничните заведения на..

публикувано на 26.01.21 в 15:54