Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 50 хиляди туристи посещават ежегодно родната къща на Васил Левски

17
Надежда Петрова – уредник, пред Параклиса

   „Много е вълнуващо да работиш тук, вече 30 години продължавам да се вълнувам. Поддържаме много топли отношения с потомците на сестрата на Левски, Яна и с други родственици, които даряват на нашия музей най-ценното, най-скъпото, което пазят, за да го покажем на хилядите поклонници на Апостола, които ни посещават ежегодно“ – коментира за Радио Благоевград Надежда Петрова, уредник в Национален музей „Васил Левски“ в Карлово.

  По думите й, над 50 хиляди туристи посещават ежегодно родната къща-музей на Апостола. Сред най-ценните експонати са оригиналният кръст, който е бил за знамето на Карловския революционен комитет, за съжаление обаче, оригиналното знамето не е запазено, но има негово копие. Показано е също течение на вестник „Свобода“, ценни книги за Васил Левски-първи издания, издания на документалното наследство на Апостола, книги от чужди автори, писали за нашия национален герой. В експозицията на Националния музей „Васил Левски“ в Карлово могат да се видят още: личното тефтерче на Апостола, негова лична кореспонденция, дрехи и оръжието, което той е носил. Показани са и много картини на известни художници, които са изобразили Левски, всеки, през своя творчески поглед.

Стъкленицата с кичури от косата на Васил Левски

  „От 2000 година, в музея се съхранява частица от самия Васил Левски – кичури от неговите коси, които той отрязва на Великден 1864 г., когато се отказва от службата си на монах и поема окончателно по пътя на революцията. Неговата майка запазва косите, след това сестра му Яна, която ги предоставя в Министерството на просвещението през 1907 г., което събира такива ценни неща за уреждането на Общ народен музей, който става Етнографски музей. По-късно, косите на Апостола са прехвърлени в Националния военно-исторически музей и от 2000 година, една част са вече тук, в специално построения да ги приюти, Параклис „Вси български светии“. Всеки, който прекрачи прага му се вълнува, яки мъже са се просълзявали, всички много го харесват. Това е може би едно от нещата, които провокират най-голям интерес у посетителите“ –  коментира още уредникът Надежда Петрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Надежда Петрова:
Вижте още

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“ организират Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България ,  сдруженията КАЖИ  и  На Ти с Природата . Събитието ще се проведе онлайн , на 27 ноември , във времето от 15 до 17 ч. „На фона на продължаващите тревожни информации от Европа, че все..

публикувано на 26.11.20 в 12:34

Дара Екимова: Не се смятам за известна, а за разпознаваема

Талантлива, упорита и емоционална певицата Дара Екимова знае, че тепърва ще взема своите житейски уроци и гледа нагоре към мечтите си, които са много, много високо. Дара е от звездно семейство - баща и е покойният Дими от „Сленг“, а майка и известната PR - Ива Екимова. „Това, че съм от звездно семейство и помага, и тежи. Не бих..

публикувано на 26.11.20 в 12:27

„Има ли ред и дисциплина – ке се оправиме!“

Една от по-строгите мерки, които МС прие вчера за преодоляване разпространението на коронавируса е преустановяването на присъствените занятия във всички детски градини, училища и университети. Как родителите на най-малките – децата в детските градини и в начален курс на обучение коментират мерките? Репортерът Елизабет Александрова посети ЦДГ „Света..

публикувано на 26.11.20 в 11:34

Младите планинари от Петрич дариха и „опаковаха с любов“ над 100 чаши за чай

„Опаковано с любов“ е поредната инициатива на Клуб „Млад планинар“ – Петрич.  По повод отминалия Ден на християнското семейство , децата от клуба и техни съмишленици, събраха над 100 чаши за чай, които дариха на едни от най-посещаваните хижи и заслони в планина Беласица. „В една хижа, винаги, през всички сезони, ни посрещат с чаша..

публикувано на 26.11.20 в 11:28

Нови мерки срещу проблема с бездомните кучета в Благоевград

Община Благоевград стартира Програма за овладяване популацията на безстопанствените животни на територията на общината, която е част от управленската стратегия на настоящото ръководство за подобряване на градската среда. Програмата включва Проект на Наредба за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и регистрация на домашни..

публикувано на 26.11.20 в 11:21

"Вечер на добродетелите" – популярни лица ръка за ръка за деца в нужда

Тази неделя, от 20:00 ч., предстои да се проведе едно от най-големите благотворителни събития, посветени на детската грижа "Вечер на добродетелите". За първи път заради наложените противоепидемични мерки то ще се проведе изцяло онлайн чрез платформата за виртуални събития MP Studio Events. Темата на тазгодишната Вечер на добродетелите е „Очите на..

публикувано на 26.11.20 в 10:54

Баки Хюсеинов: Комисията за защита от дискриминация разглежда жалби във връзка с епидемичните мерки

От началото на пандемията в Комисията за защита от дискриминация са постъпили оплаквания от граждани заради недопускането без маски в търговски обекти. Според жалбоподателите това се възприема за неравно третиране спрямо лицата носещи маски. „Съгласно спецификите на Закона за защита от дискриминация към настоящия момент са образувани три..

публикувано на 26.11.20 в 10:29