Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

И тази година звънците на сурвакарите огласят пернишките села

Всяка година на 13 и 14 януари, сурвакари със звънци и маски огласят селата в община Перник.

Традицията е жива и непреходна. Тя се предава от поколение на поколение. Млади хора от пернишкия квартал „Църква“ възраждат обичая, което е знак, че традициите са живи и ще оцелеят във времето, категорична е Цветана Манова. Тя е етнолог по професия и от години проследява провеждането на „Сурва“ в Перник и региона. 

По думите й обичаят е зрелищен заради кукерските костюми и маски. В него се включват стотици участници. Въпреки, че тази година фестивалът „Сурва“ в Перник беше отменен заради водната криза, той ще се завърне с още по-голяма колоритност и мощ, прогнозира етнологът Цветана Манова.

Пернишката "Сурва" е част от световното наследство на ЮНЕСКО. През последните години фестивалът на маскарадните игри се превърна в международен и събира на едно място участници и зрители от цял свят. Събитието винаги е било във фокуса на наши и чуждестранни изследователи на традицията.

Интервюто с етнолога Цветана Манова в предаването "Днес" с водещ Мариана Попова, можете да чуете в звукоя файл:


Вижте още
Д-р Веселка Мончева

Благоевградска област в грипна епидемия

От утре, 28 януари, Регионалната здравна инспекция – Благоевград обявява грипна епидемия в цялата Благоевградска област, поради рязко повишаване заболеваемостта от остри респираторни заболявания и грип. Епидемични стойности са достигнати в по-голяма част от общините в областта. Грипната ваканция за учениците ще бъде от 28 януари до 5 февруари,..

публикувано на 27.01.20 в 15:42

Голямата Шифрин запомни Банско с два свои триумфа!

Носителката на големия Кристален глобус през последните три сезона – американката Микаела Шифрин, спечели супергигантския слалом от Световната купа по ски алпийски дисциплини в Банско. Световната шампионка Шифрин, която стартира с номер 13, преодоля трасето за 1:10.88 минута и постигна шеста победа за сезона и общо 66-а в кариерата си. Така..

публикувано на 26.01.20 в 18:28

Национална награда за живопис на името на Майстора

    Годишната национална награда за живопис на името на Владимир Димитров – Майстора по традиция ще бъде връчена на официална церемония в деня на рождението на художника – 1 февруари – от 12 часа, в Кюстендил, в галерията, също наречена с името на художника.      Учредена съвместно от Община Кюстендил и галерията, Министерството на културата и Съюза..

публикувано на 26.01.20 в 18:03

Филмът “Доза щастие” става част от учебната програма

“Доза щастие“ –  филмовата екранизация на автобиографичната книга на журналистката Весела Тотева („Падение и спасение“) влиза в учебната програма. Заглавието, режисирано от Яна Титова, няма да бъде изучавано в помагалата, но стартира собствен проект, част от образователните инициативи на Министерството на образованието и науката.   Филмът..

публикувано на 26.01.20 в 15:00

Йордан Радичков: „Културата е крехко и трошливо цвете”

Тези думи на Йордан Радичков, с когото се простихме на 21 януари преди 16 години, провучаха в поредното издание на предаването на Радио Благоевград за събитията в литературата и литературата като събитие „Страници”. „Културата е нещо много крехко и то трябва да се отглежда вътре в цялата народна душа, в душата на един народ, и да се крепи – това е..

публикувано на 26.01.20 в 12:59

Пътуващо читалище поддържа топлината в бащиното огнище

  Един автобус, в не първа младост, и много идеи – това е началото на Пътуващо читалище „Бащино огнище“. Следват четири години, в които хората, застанали зад идеята и автобусът, преоборудван в музей на колела, участват в над 150 събития в повече от 100 от градовете на България. Следват и издаване на издирени, често – изискващи грижа и..

публикувано на 26.01.20 в 12:48

Община Белица направи осветление на натоварен пътен участък

Със 100 хиляди лева общински средства бе направено осветление на натоварен пътен участък между Банско и Велинград. На пътя за отбивката за село Краище и Белица хората отдавна искат да бъде поставено улично осветление. То е поставено в продължение на един километър от участъка, като са използвани изцяло общински средства. Това е един опасен участък...

публикувано на 24.01.20 в 16:59