Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На фокус: Регионалните радиостанции във филм на Поля Станчева

Поля Станчева
Снимка: Ани Петрова

Българското радио е имало своя регионална радиостанция в Скопие още преди края на Втората световна война. Интелектуалецът Димитър Гюзелов, който настоява да звучи българска реч по Радио Скопие, става директор, а по-късно е осъден и разстрелян. До тези и други непознати или малко известни факти се е докоснала Поля Станчева, докато проучва архиви и документи за филма си „От града към света“. 

Поля Станчева е генерален директор на БНР от 2001 до 2007 г., автор на идеята за наградите „Сирак Скитник“ и преди 5 години е създала документалния филм за Радиото "Олово срещу словото" (2015). В новия си филм тя концентрира вниманието си (ни) върху регионалните станции на БНР

Историята е запазена в звуковата памет на БНР, с изключение на малък период от време, записите за който са били унищожени през Втората световна война. Съхраненото е безценно, отбеляза тя в студиото на Радио София, създадено по времето на втория ѝ мандат (2007).

Още с появата си в България, първенството се е оспорвало между радиата в София, Варна и Стара Загора. Всъщност пионер в радиоразпръскването е Варна.

Най-първата радиостанция е монтирана до село Каменар и на палубата на крайцера „Надежда“, и то с цел да се охранява морската ни граница. Любопитното е, че благодарение на тези нови за времето си технически възможности България печели битка по време на Балканската война, смущавайки връзката между турски военни части.

Като наказание след Нойския договор на България е забранено да има свое радио.
През 1927 г. забраната пада и оттам нататък историята с „Родно радио“ е по-известна. Затова и София претендира да е първа в това отношение – като радио за населението.

В търсене на документи и информация за началния период Поля Станчева научава за една малка радиостанция в района на София. Оказва се, че тя е създадена от момче, за да… свири с уста…

Новопоявилата се медия става магнит, сега бихме казали хит, мода. За радиоконцерти в Дома на журналиста дори са се продавали билети.

Година след царския указ, през 1936 г. радио започва да се излъчва и да се слуша и във Варна и Стара Загора, с което се поставя и основата на радиомрежата. Взема се решение за изграждане на предавател на Вакарел, а Радиото става институция.

В документите, които е намерила и проучила, Поля Станчева се натъква и на още един интересен факт – Радио София е имало регионална станция в Скопие.

Радио Скопие проговаря на български и на немски през 1941 година. Интелектуалци с българско самосъзнание искат в ефира да звучи българска реч. Сред тях е Димитър Гюзелов. Кандидатства и след 9 месеца чакане става директор на радиото до септември 1944 г., когато напускат българските войски.
Гюзелов е осъден и е разстрелян.

Ролята на регионалните радиостанции и днес е от изключителна важност, подчерта Поля Станчева. Но с новите технологии гласът на радиото става все по-глобален. Българи емигранти от цял свят не само слушат своята регионална радиостанция, но и участват в предаванията.

Сред ключовите моменти в историята на БНР Поля Станчева отбеляза и създаването на модерната програма“Хоризонт“ (1972 г.) – запазила лидерската си позиция до днес; падането на монопола през 90-те години, появата на конкурентните частни станции; появата на Закона за радио и телевизия, с който се гарантира редакционната независимост.

Поля Станчева разказа и за наградите „Сирак Скитник“, учредени през 2001 г., които се присъждат за принос в развитието на Българското национално радио като обществена медия. Те носят името на първия директор на Радио София Панайот Христов – талантлив художник, критик, поет, театрал, общественик по-известен като Сирак Скитник.

Навремето интелектуалецът и директор създава модерно радио по свой уникален начин. За него Петър Увалиев казва: „Той надушваше новото преди то да е стигнало до нас. Създава радио, което излъчваше мечти“.

Може радиото да преживее различни трансформации, но то ще продължи да съществува. А БНР ще продължи да помага на хората да мечтаят, убедена е Поля Станчева.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Представиха „Развитие на устойчив туризъм в прегръдките на Рила“

За 17.30 часа бе насрочено общественото обсъждане на Концепция за интегрирани териториални инвестиции „ Развитие на устойчив туризъм в прегръдките на Рила“. Водещ партньор по концепцията е Община Благоевград. Партньори са Община Белица, „Прима Инвест БГ“ ООД и Сдружение „На Фокус“. Организатор на обсъждането е Областен информационен център –..

публикувано на 18.04.24 в 19:23

Благоевградската общественост с подкрепа за ДТ „Никола Вапцаров“

От днес стартираха обществените обсъждания по няколко мащабни проекта от Благоевградска област, които ще се борят за европейско финансиране. Средствата са чрез новия подход „Интегрирани териториални инвестиции“/ИТИ/, към Програмата „Развитие на регионите“. Началото на проектните представяния бе дадено с разработката на благоевградския ДТ..

публикувано на 18.04.24 в 18:24

ДГ №8 “Вечерница” чества 60-годишен юбилей

С концерт–спектакъл в зала “Яворов” ДГ №8 “Вечерница” отбеляза 60-годишнината от основаването си. В тържеството се включиха възпитаници от всички групи в детското заведение. С голямо разнообразие от песни и танци се представиха малчуганите, окуражавани от учителите си и публиката. Тържеството започна в 17 часа в зала "Яворов". С множество..

публикувано на 18.04.24 в 18:00

Избраха членове и председател на Сдружението на Югозападните общини

Днес на Общо събрание на Сдружението на Югозападните общини (СЮЗО) кметът на Благоевград Методи Байкушев бе избран за член на Управителния съвет. На събранието присъстваха представители от всички 25 общини, членуващи в сдружението. Делегатите приеха отчета за дейността на сдружението за 2023 г., както и работна програма за 2024 година. По време на..

публикувано на 18.04.24 в 16:06

НСИ: Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо

Българите ядат по-малко хляб и кисело мляко, но повече месо, колбаси и плодове – това сочат данните на Националния статистически институт за потреблението средно на един човек от домакинството на основни храни през 2023 година в сравнение с 2022 година. Отчетено е и увеличение на консумацията на алкохол и безалкохолни напитки. Данните за доходите,..

публикувано на 18.04.24 в 15:56

Трето бригадно командване отвори врати за граждани и ученици

Трето бригадно командване – Благоевград  организира Ден на отворените врати за граждани и ученици от Югозапада по повод 20 години от приемането на България за пълноправен член на НАТО и предстоящия Ден на храбростта - 6 май.  Те имаха възможността да видят на живо демонстрации, бойна техника и войсково оборудване. За посетителите беше представен..

публикувано на 18.04.24 в 15:46

Бъдещи лесовъди се запознаха с новите технологии за производство на фиданки

Студенти и преподаватели от Лесотехническия университет посетиха горския разсадник в с. Локорско, управляван от ЮЗДП ДП и ТП „ДГС София“. За поредна година посещението беше част от практиката по горски култури на студентите от специалност "Горско стопанство" в ЛТУ и предостави възможност на бъдещите лесовъди да се запознаят със съвременни..

публикувано на 18.04.24 в 15:11