Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какви са правата ни при рекламация на стоки?

Игнат Арсенов

„Потребителите имат право на рекламации на всякакъв вид стоки или продукти, независимо, дали са закупени от търговския обект или по интернет, когато има несъответствие с договора за продажба. Законът постановява, че продавачът носи отговорност за самата стока и за несъответствията, затова той трябва да я приведе в съответствие – да я ремонтира или замени с нова т.е. потребителите трябва да търсят самия продавач, а не производителя или друго лице“ – коментира за Радио Благоевград Игнат Арсенов, главен директор „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите.

По думите му, има ситуации, при които правото на рекламация може да ни бъде отказано, когато не сме използвали стоката, съгласно нейното предназначение, както е предвидено в указанията или когато потребителят сам е повредил стоката.

 „Когато се налага да върнем дадена стока, първо трябва да се обърнем към търговеца или продавача, да занесем самата стока в търговския обект, да занесем документ за самата продажба и да предявим рекламация. Тя се вписва в Регистър на рекламациите и се издава документ – протокол на потребителя, с необходимата информация за рекламацията. До един месец търговецът трябва да реагира и да разреши рекламацията. Ако не е доволен от това решаване на рекламацията, потребителят има право да подаде сигнал до Комисията за защита на потребителите и да потърси съдействие. И ако, въпреки всички усилия, не се стигне до доброволно решаване на проблема, може да се стигне до помирително производство и до съд“ – обясни Игнат Арсенов.

Той уточни още, че търговецът има право да ремонтира или да замени стоката с нова, ако това е невъзможно в едномесечен срок, тогава потребителят има право да получи парите си. Това може да се случи и ако дадената стока е ремонтирана три пъти, но пак покаже дефект, тогава тя не се ремонтира четвърти път, потребителят може директно да развали договора за покупката.

„Когато стоката е купена по интернет, тя може да бъде върната в срока, обявен от търговеца, който по Закон е в рамките на 14 дни. След изтичането на този срок, потребителят може да си получи парите. Интернет търговците нямат право да отказват връщане на стоката, ако е нарушена целостта на опаковката, както се случва в някой случаи“ – коментира още Игнат Арсенов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Игнат Арсенов:


  

Вижте още

Кои отрасли от промишлеността са на печалба в България

В страната има и отрасли от промишлеността, които са на печалба.  Става дума за IT  технологиите, за шивашката промишленост /част от производителите в момента правят маски и защитни облекла/, фармацията. Представителите на тези производства не са зле финансово за сметка на притежателите на заведения за обществено хранене, ресторантьорите и..

публикувано на 04.12.20 в 17:23

След година ще знаем до колко ефективно е онлайн образованието

Онлайн образованието в момента е водещо в България. Причините са в пандемията от COVID-19. Затворени са училищата и университетите. В трудната ситуация са и младите българи, които учат в чужбина. Те също се обучават онлайн в момента. Това обучение може да има и предимства. В чуждестранните университети това обучение има традиции, за разлика от..

публикувано на 04.12.20 в 17:12

В мерките, подпомагащи бизнеса, има сериозни пропуски

Мерките, насочени към подпомагане на бизнеса и наетите на работа лица, чиято дейност е преустановена или засегната от ограниченията срещу коронавируса, имат сериозни пропуски. Твърдението е на туристическия бизнес в региона, а от Банско изпратиха писма до министрите  труда и социалната политика и на туризма.   Все още не са получени и средствата..

публикувано на 04.12.20 в 16:38

Стъклените ретро играчки отново на мода

Малко магазинче в Благоевград. Блестяща витрина с изящни ретро играчки. Спомняте ли си ги от детството?  На мода са, макар и в пъти по-скъпи от вносните китайски пластмасови играчки. Продавач-консултантът Наталия Николова ни въвежда в пъстротата и красотата на коледната магия, събрана в малкото магазинче Споделя, че към тези играчки има..

публикувано на 04.12.20 в 10:32

Веган фестивал на солидарността събира почитатели на екологичния начин на живот

Веган фестивал на солидарността ще събере десетки любители на екологично чистата храна и биопродуктите. Това ще се случи два уикенда поред –  преди и след Международния ден на правата на хората и останалите живи същества, който се отбелязва на 10 декември. Организатори на инициативата са редица колективи и организации от Солидарната мрежа..

публикувано на 03.12.20 в 14:10
Бойко Гренцке

Бойко Гренцке: Моята кауза е да помагам на бездомните животни

Израснал в домове за сираци, два пъти осиновяван , но и два пъти изоставян от американските си осиновители, които все пак му дават фамилията си, 33 - годишният днес Бойко Гренце е посветил живота си на бездомните кучета. И понеже , не може да подслони у дома си всички кучета, с които го среща животът, а те са стотици, решава да..

публикувано на 03.12.20 в 13:31

Как да познаем прясната риба за Никулден?

Инспектори от Агенцията по храните, Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури и Комисията за защита на потребителите, започнаха  традиционните проверки по отношение търговията с риба и рибни продукти в дните до Никулден. На прицел на проверяващите са заведения за обществено хранене, складове, пазари и борси в цялата страна. От..

публикувано на 03.12.20 в 13:22