Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Какви са правата ни при рекламация на стоки?

Игнат Арсенов

„Потребителите имат право на рекламации на всякакъв вид стоки или продукти, независимо, дали са закупени от търговския обект или по интернет, когато има несъответствие с договора за продажба. Законът постановява, че продавачът носи отговорност за самата стока и за несъответствията, затова той трябва да я приведе в съответствие – да я ремонтира или замени с нова т.е. потребителите трябва да търсят самия продавач, а не производителя или друго лице“ – коментира за Радио Благоевград Игнат Арсенов, главен директор „Контрол на пазара“ в Комисията за защита на потребителите.

По думите му, има ситуации, при които правото на рекламация може да ни бъде отказано, когато не сме използвали стоката, съгласно нейното предназначение, както е предвидено в указанията или когато потребителят сам е повредил стоката.

 „Когато се налага да върнем дадена стока, първо трябва да се обърнем към търговеца или продавача, да занесем самата стока в търговския обект, да занесем документ за самата продажба и да предявим рекламация. Тя се вписва в Регистър на рекламациите и се издава документ – протокол на потребителя, с необходимата информация за рекламацията. До един месец търговецът трябва да реагира и да разреши рекламацията. Ако не е доволен от това решаване на рекламацията, потребителят има право да подаде сигнал до Комисията за защита на потребителите и да потърси съдействие. И ако, въпреки всички усилия, не се стигне до доброволно решаване на проблема, може да се стигне до помирително производство и до съд“ – обясни Игнат Арсенов.

Той уточни още, че търговецът има право да ремонтира или да замени стоката с нова, ако това е невъзможно в едномесечен срок, тогава потребителят има право да получи парите си. Това може да се случи и ако дадената стока е ремонтирана три пъти, но пак покаже дефект, тогава тя не се ремонтира четвърти път, потребителят може директно да развали договора за покупката.

„Когато стоката е купена по интернет, тя може да бъде върната в срока, обявен от търговеца, който по Закон е в рамките на 14 дни. След изтичането на този срок, потребителят може да си получи парите. Интернет търговците нямат право да отказват връщане на стоката, ако е нарушена целостта на опаковката, както се случва в някой случаи“ – коментира още Игнат Арсенов.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Игнат Арсенов:


  

Вижте още

Емил Ценов: Заедността ще се предефинира преди всичко като съвместно притежание на знание…

    Няма друг валиден фокус в момента, който да не се свързва със световната пандемия и разпространението на COVID-19, засегнало буквално всички сфери на социалния, икономически и културен живот на отделните страни. Тази гореща тема и занапред ще продължи да владее вниманието, поставяйки редица въпроси, като по-важните от тях са: как ще продължи да..

публикувано на 28.03.20 в 22:59

Манол Пейков: "Малките предприемачи са хляба и солта на икономиката. Да им дадем кураж."

  В тези нелеки времена призивите за подкрепа на културата стават все повече. Повече са, защото трябва да ѝ помогнем да оцелее. Човекът със сигурност не е маймуна, слязла от дървото – той е словото, заменило посочването с пръст.   Продажбите на книги и постъпленията в издателствата драстично намаляха, когато повечето книжарници затвориха и "огънят" се..

публикувано на 28.03.20 в 12:18

В Благоевград се поддържат линиите от общинската пътна мрежа

 Транспортните фирми в района на Благоевград са в трудна ситуация. Развитието на пандемията от коронавирус Ковид–19 е причина за тотално намаляване на пътниците.  В благоевградската автогара не работят гишетата на фирмите, които са наематели, както и гишетата на фирмата, стопанин на автогарата. Билети се продават от шофьорите. Причината е в това,..

публикувано на 27.03.20 в 16:43

Гражданските права в България се спазват и в момента

 Това заяви в интервю за Радио Благоевград адвокат Грета Ганева – магистър по право на Европейския съюз и експерт по защита на човешките права.  Поставени сме в момента в една непозната ситуация, която е изпитание за обществото ни. Във времето, в което българинът получи правото да пътува свободно в страната и почти в целия свят, във..

публикувано на 27.03.20 в 16:38
Жана Гошева пред микрофона в студиото на Радио Благоевград

Две награди за благоевградското момиче Жана Гошева от национален ученически журналистически конкурс

Жана Гошева е ученичка в 11 клас в Езиковата гимназия – Благоевград. От миналата година е член на екипа на предаването "Тийн зона" на Радио Благоевград и Центъра за личностно и творческо развитие на децата в Благоевград. Ментори на предаването са колегите Давид Калпачки и Елеонора Геризовска. Техните възпитаници всяка година печелят награди в Националния..

публикувано на 27.03.20 в 14:43

От Банско до Лондон

Всяка сутрин една млада жена от Банско излиза из улиците на Лондон, където живее от години, и във видеоразкази представя на съгражданите си интересните места на чист бански диалект. Така Рая Станина помага на хората от Банско поне за кратко да преодолеят рецидивите на социалната изолация и да се смеят от сърце, а видеата ѝ вече имат хиляди..

публикувано на 27.03.20 в 11:30

Българка – лауреат на още една от трите най-големи награди за поезия на Франция

   Аксиния Михайлова бе удостоена с френската Национална награда за поезия "Макс Жакоб". Освен нея, тази година носител на почетната награда за поезия, писана на френски език от френски или чуждестранен автор, са Микаел Отшам, директор на френския културен институт в Атина, за книгата „Le Vol des oiseaux filles“. За преводна стихосбирка наградата взима..

публикувано на 26.03.20 в 18:54