Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Маг.- фармацевт Константин Качулев: Фармацевтите са преди първата линия с борбата с COVID-19

Константин Качулев е председател на Регионалната фармацевтична колегия Благоевград. За Радио Благоевград той коментира създалото се напрежение и отправените упреци за спекула към магистър-фармацевтите в страната. Регионалната фармацевтична колегия се присъединява към апела на всички работещи аптеки в страната, сподели Константин Качулев и подчерта, че фармацевтите са медицински специалисти, а аптеките – здравни заведения, като рискът при тях е завишен, защото са на първа линия.

По думите му към този момент няма осигурени предпазни средства за фармацевтите.

 „Колегите се спасяват по места самостоятелно, който както може. Имаше информация, че такива средства ще бъдат осигурени за всички медицински специалисти, които са на първа линия. Аз мога да твърдя, че фармацевтите са даже преди първата линия, защото обикновено поемат тежкия удар на първата среща с пациенти, които могат трудно да бъдат диагностицирани. Евентуално трябва да се направи трияж (сортировка) едва ли не на външен вид по първоначални белези – кашля ли, зачервен ли е , има ли оплаквания“,  каза председателят на РФК – Благоевград Константин Качулев. Фармацевтите в цялата Благоевградска област работят ежедневно, обясни Качулев и отправи призив към всички граждани и държавни органи да се реагира уважително и с респект към фармацевтите – войниците, които са пред първата линия.

  „ Получавам обаждания не само от областта, но и от цялата страна, че фармацевтите изнемогват. Тези хора изпълняват своята длъжност пред обществото не само като фармацевти“, коментира Качулев. В ситуацията на пандемия и извънредно положение аптеките са  здравното звено, което работи  в пряк контакт с пациентите. Но как могат да бъдат предпазени фармацевтите, които обслужват и болни, и здрави и има ли осигурени лични предпазни средства, Качулев обясни:

 „ Има лични предпазни средства, които правителството пое ангажимент да осигури за медицинските специалисти. Нека бъдат така добри да ги осигурят възможно най-бързо! Лекарствоснабдяването  е едно от най-регулираните звена. Ако има материали те могат да бъдат доставени веднага с един етикет „Не е за продажба“, само за предпазване на фармацевтите. Нека държавата влезе в своята роля и да осигури такива предпазни средства за първото звено в системата на здравеопазването. Да не ни третират като търговци. Крайно разочаровани и обидени са колегите от изказването на председателя на Националния оперативен щаб, че ще се отнемат лицензи. Отнемане на лицензи за даване на лекарство по лекарско предписание без рецепта не може да стане

 Председателят на Регионалната фармацевтична колегия Благоевград Качулев отбеляза, че първоначалните препоръки  на Оперативния щаб са били да не се струпват хора пред лекарските кабинети, за да не се създава  предпоставка за разпространяване на COVID-19, но в момента пациентите са изнесени  на опашки пред аптеките.

Той обърна внимание, че много от аптеките в момента са без предпазни стъкла. В някои се поставят сега, за да може да ограничат заразяването, което става по въздушно-капков път. Много от аптеките  работят с удължено работно време, за да могат да покрият търсенето на лични предпазни средства, на лекарства без и с лекарско предписание, информира още Качулев.

  „Много от колегите работят извънредно, а извънредната работа води до стрес, който понижава имунната система. Те са най-сериозно изложени на развитие на заболяването. Масата от работещи фармацевти са на възраст над 55 години, което още по-силно застрашава тяхното здраве. Това са нашите притеснения. Колегите  бяха обидени на изявлението на Националния оперативен щаб. И тук сме категорични, че така не се процедира – с тежки проверки. Нека бъде уважен труда на фармацевта, да може да обслужи първо пациента. Ако заради проверка аптеката затвори в малкия  град или на село, какво правим?!“,  коментира още за Радио Благоевград Константин Качулев.

Подробностите от интервюто на Агнес Манова с Константин Качулев.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са шансовете за успешни политически обединения?

С приближаването на поредните предсрочни парламентарни избори в България, темата за политическите обединения става все по-актуална. Дебатите за необходимостта от нови коалиции и съюзи в политическото пространство набират сила, като различни лидери и партии вече заемат позиции по въпроса. Темата бе сред водещите акценти в обзорното издание на предаването..

публикувано на 16.08.24 в 11:36
Радостин Василев

Радостин Василев за политическото безсилие на 50-то Народно събрание и силата на новото начало

В разгара на политическите сътресения и два месеца преди поредните предсрочни парламентарни избори, Радостин Василев, бивш депутат и настоящ лидер на партия МЕЧ, сподели своето мнение за нестабилността и неуспеха на 50-ия парламент, както и за влиянието на задкулисните игри върху общественото доверие. В интервю за Радио Благоевград Василев изрази..

публикувано на 16.08.24 в 11:16
Александра Полежанова

Александра Полежанова-Ally с нова песен

Александра Полежанова – Ally представи своята нова песен „Двойка бели коне“ на джаз фестивала в Банско. Музиката и изпълнението са нейни. Текстът е написан от Валентина Цанова,  аранжиментът е на Светослав Лобошки. „Това е третата ми песен. Аз отскоро създавам своя авторска музика. Първо трябва да имам текста и по него да направя..

публикувано на 16.08.24 в 11:08

Психологът Денис Никифоров за справянето със стреса от пожарите и значимостта на младите хора за развитието на Благоевград

На 10 август в студиото на Радио Благоевград в предаването „Ефир за приятели” с водещ Мариана Попова, гостува Денис Никифоров – психолог и треньор по личностно и творческо развитие, редовен докторант по позитивна психология към Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ и психолог към Младежки център – Благоевград. Ключов акцент от разговора беше..

публикувано на 15.08.24 в 12:56

Искра Стоилова: Занаятчийското изделие има душа и носи положителна емоция

Искра Стоилова е от онези млади българи, които следват мечтите си без да късат връзка с корените си. Тя е сарач по професия, авантюрист по сърце и вдъхновител по призвание. Защото всичко, което прави има за цел да вдъхновява и да зарежда с добра енергия. Именно заради това, преди години, тя и съпругът й превръщат старата и изоставена плевня в..

публикувано на 14.08.24 в 17:19

Българското неделно училище във Варшава, Полша

Симеонка Велева е преподавател с почти 20 години трудов стаж. Неразделна част от професионалния ѝ опит е работата с деца. От 2011 г. преподава в Българското неделно училище „Дора Габе“ във Варшава, Полша. Неделното училище в полската столица се посещава от около 45-50 деца. От три години има открит филиал в Краков, където учениците са от 12 до 15..

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Двете лица на войната в Украйна

С експерта по международни отношения проф. д-р Нина Дюлгерова коментирахме случващото се в Украйна. Настъплението на руските войски е отдавна коментирана тема. В последните дни първо място в информационните емисии заемат действията на елитни украински части на територията на Русия. Според последните данни украинските войски са завладели около 1000..

публикувано на 14.08.24 в 09:55