Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Александра Драгостинова: Повечето зъболекарски практики са затворени в Благоевград, но е изготвен режим за неотложните случаи

 Много стоматологични кабинети са затворени, а идеята в момента на всички зъболекари, в частност и на Районна колегия Благоевград, е да се опази здравето и на пациентите, и на стоматолозите. Това каза за Радио Благоевград д-р Александра Драгостинова, председател на благоевградската колегия при Българския зъболекарски съюз.

 „Нашата Колегия е от 364 зъболекари. Повечето  затвориха своите практики с презумпция да предпазят своите пациенти, да предпазят и себе си“, сподели д-р Драгостинова и информира за изготвения режим за приемане на спешни пациенти с оток, абцес и пулпитни болки. За да бъде приет пациент, който се нуждае от стоматологична помощ, той трябва да се обади на своя зъболекар.

 „Неотложният случай преди това се обсъжда по телефона, като пациента е разпитван бил ли е в чужбина, бил ли е под карантина, контактувал ли е със заразноболни“, каза още д-р Александра Драгостинова. Тя обясни, че ако случаят с пациента е по-тежък и стоматологът не може да се справи, защото се изисква хирургична намеса, тогава е насочен към хирурзи, които са на разположение.

 Към момента хирурзите в областния център, които са на линия за неотложни случаи, са д-р Димитров, д-р Горанов, д-р Нинов, д-р Арабаджиев, д-р Фезова и др.

 Българският зъболекарски съюз има създаден кризисен щаб, който работи за получаване на предпазни облекла и средства за работещите зъболекари, съобщи още д-р Драгостинова.

 „Районните колегии сме помолени да съберем информация за определен брой практики, които ще останат отворени на сто процента за тези неотложни случаи т.е. като се изискат тези облекла да има готовност да се дадат примерно на 100 зъболекари в района“, заяви д-р Драгостинова. Тя подчерта, че при спешни случаи на пациенти под карантина, всеки един ще бъде индивидуално разглеждан, като при усложнения, застрашаващи живота, ще бъде изпращана линейка, с която пациентът ще бъде превозван до зъболекарския кабинет и обратно до дома му.

 За карантинните пациенти е наложително зъболекарите да бъдат облечени с пълно защитно облекло, а не със сегашните ежедневни предпазни средства, поясни д-р Драгостинова.

 Чуйте в звуковия файл разговора на Агнес Манова с д-р Александра Драгостинова:

Вижте още

За качеството на българските плодове и зеленчуци...

За качеството на българските плодове и зеленчуци се е казало много през изминалите години. За тревожната тенденция, че могат да изчезнат в един недалечен период – също. Възможно ли е обаче, при така създалата се ситуация, провокирана от епидемичната социална рестрикция, да заложим отново на марката „Произведено в България“?! И какво, и къде..

публикувано на 03.06.20 в 13:23

1697 зрелостници от област Благоевград се явиха днес на втора задължителна матура по избираем предмет

„1697 зрелостници се явиха днес на втората задължителна матура по избираем предмет. Имащите право и заявили желание за явяване на втори държавен зрелостен изпит в Благоевградска област са 1797 ученици. Има корекция поради факта, че 46 ученици в областта не са завършили успешно 12 клас и  не са допуснати да се явят на зрелостния изпит. 54..

публикувано на 03.06.20 в 12:40

Психология, педагогика и право!

Това са трите най-предпочитани програми от кандидат-докторантите в ЮЗУ „Н. Рилски“ Благоевград – съобщи в интервю за Радио Благоевград доц. д-р Иванка Станкова, заместник-ректор по научно-изследователската работа и докторантското развитие. Тя допълни, че към направлението психология проявяват сериозен интерес кандидати не само от България, но и от..

публикувано на 03.06.20 в 12:11

Европа се подготвя за лятото: практични съвети за безопасно пътуване

Все повече страни в Европа обмислят премахване или облекчаване на ограниченията за пътувания през лятото, ако здравната ситуация позволява. Хората, които биха искали да се възползват, ще трябва да спазват инструкциите за хигиена и безопасност на националните власти. Европейската комисия представи  насоки и препоръки , за да помогне за..

публикувано на 03.06.20 в 11:27

Голмайсторът на „орлетата“ – в ново амплоа

Нападателят Владислав Златинов преподписа договора си с Футболен клуб  „Пирин“ /Благоевград/. Дългогодишният централен нападател на отбора ще бъде и част от треньорския щаб на Уорън Фийни, който сам поиска неговата помощ в работата с първия тим. Фийни заедно с помощника си Андрю Тод ще въведат 37-годишния футболист в новото му поприще. Двамата..

публикувано на 03.06.20 в 09:00
Фикрие Адем, анитматор и гид в античния град Никополис ад Нестум

Атракционно пътуване с влакче из древния град Никополис ад Нестум

Древният римски град Никополис ад Нестум край гърменското село Огняново отново посреща туристи след поетапното отпадане на мерките. От близо три седмици е отворен обекта, като основният поток от туристи е предимно през почивните дни на миналата седмица, коментира за Радио Благоевград Фикрие Адем, аниматор в обекта. Новост, която предлагат за..

публикувано на 02.06.20 в 15:33

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата на България

Има един особено тържествен   ден, който в България се отбелязва всяка година oт 1901 г. до днес. Това е 2 юни – денят, в който е убит Христо Ботев, денят на българските герои. Даровит поет, невероятен публицист, вдъхновен предводител на чета, социален трибун и личност, която не може да остави никого безразличен. Неговата безсмъртна..

публикувано на 02.06.20 в 13:51