Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Александра Драгостинова: Повечето зъболекарски практики са затворени в Благоевград, но е изготвен режим за неотложните случаи

 Много стоматологични кабинети са затворени, а идеята в момента на всички зъболекари, в частност и на Районна колегия Благоевград, е да се опази здравето и на пациентите, и на стоматолозите. Това каза за Радио Благоевград д-р Александра Драгостинова, председател на благоевградската колегия при Българския зъболекарски съюз.

 „Нашата Колегия е от 364 зъболекари. Повечето  затвориха своите практики с презумпция да предпазят своите пациенти, да предпазят и себе си“, сподели д-р Драгостинова и информира за изготвения режим за приемане на спешни пациенти с оток, абцес и пулпитни болки. За да бъде приет пациент, който се нуждае от стоматологична помощ, той трябва да се обади на своя зъболекар.

 „Неотложният случай преди това се обсъжда по телефона, като пациента е разпитван бил ли е в чужбина, бил ли е под карантина, контактувал ли е със заразноболни“, каза още д-р Александра Драгостинова. Тя обясни, че ако случаят с пациента е по-тежък и стоматологът не може да се справи, защото се изисква хирургична намеса, тогава е насочен към хирурзи, които са на разположение.

 Към момента хирурзите в областния център, които са на линия за неотложни случаи, са д-р Димитров, д-р Горанов, д-р Нинов, д-р Арабаджиев, д-р Фезова и др.

 Българският зъболекарски съюз има създаден кризисен щаб, който работи за получаване на предпазни облекла и средства за работещите зъболекари, съобщи още д-р Драгостинова.

 „Районните колегии сме помолени да съберем информация за определен брой практики, които ще останат отворени на сто процента за тези неотложни случаи т.е. като се изискат тези облекла да има готовност да се дадат примерно на 100 зъболекари в района“, заяви д-р Драгостинова. Тя подчерта, че при спешни случаи на пациенти под карантина, всеки един ще бъде индивидуално разглеждан, като при усложнения, застрашаващи живота, ще бъде изпращана линейка, с която пациентът ще бъде превозван до зъболекарския кабинет и обратно до дома му.

 За карантинните пациенти е наложително зъболекарите да бъдат облечени с пълно защитно облекло, а не със сегашните ежедневни предпазни средства, поясни д-р Драгостинова.

 Чуйте в звуковия файл разговора на Агнес Манова с д-р Александра Драгостинова:

Вижте още

Общо 11 са общините в страната, които не са включени в Областните водни асоциации

Сред тях са и общини от Югозападна България.  С решение на Общинския съвет в Сапарева баня общината отказа да влезе във водната асоциация на Кюстендилска област. До 25-ти ноември бе общественото обсъждане на подготвените промени в Закона за водите.  Според новите разпоредби, ако бъдат приети от Народното събрание, се предвижда всички общини..

публикувано на 27.11.20 в 17:23

Добре подготвеният автомобил дава сигурност на пътя през зимата

Добре е да помислим с какви гуми ще се движим през зимните месеци, когато температурите са ниски, а при снеговалежите доста по-подходящи са зимните гуми.  Сега законът не ни задължава да поставяме зимни гуми на автомобила. Изискването е да има поне 4 мм дълбочина на протектора, но е добре да се знае, че зимната гума е с по-различен вид..

публикувано на 27.11.20 в 17:18

Нов Център за бездомни кучета ще бъде изграден край Благоевград

„Нов приют за бездомни животни към Фондация „Център Оскар и Лора-2019“ ще бъде изграден догодина в землището на благоевградското село Логодаж“ – съобщи за Радио Благоевград управителят на Фондацията Бойко Гренцке. Преди 18 години, Бойко изгражда първия си Приют за бездомни животни, наречен „Център за временно пребиваване на пострадали..

публикувано на 27.11.20 в 14:46

Д-р Димитър Маникатов: Държавните пари за рехабилитация след COVID-19 да се превеждат директно на здравните центрове и санаториуми

Над 73  балнео и рехабилитационни центрове, както и уникални места в природата има на територията на Благоевградска област, в които може да се предлага успешен здравен туризъм.  Информацията за тях и възможностите за тяхното популяризиране в цяла Европа е благодарение на един проект между България и Северна Македония, в който участваха здравни..

публикувано на 27.11.20 в 14:17

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“

Кръгла маса с политиците: „Забрана на фермите за ценни кожи“ организират Гражданска инициатива за забрана добива на ценни кожи в България ,  сдруженията КАЖИ  и  На Ти с Природата . Събитието ще се проведе онлайн , на 27 ноември , във времето от 15 до 17 ч. „На фона на продължаващите тревожни информации от Европа, че все..

публикувано на 26.11.20 в 12:34

Дара Екимова: Не се смятам за известна, а за разпознаваема

Талантлива, упорита и емоционална певицата Дара Екимова знае, че тепърва ще взема своите житейски уроци и гледа нагоре към мечтите си, които са много, много високо. Дара е от звездно семейство - баща и е покойният Дими от „Сленг“, а майка и известната PR - Ива Екимова. „Това, че съм от звездно семейство и помага, и тежи. Не бих..

публикувано на 26.11.20 в 12:27

„Има ли ред и дисциплина – ке се оправиме!“

Една от по-строгите мерки, които МС прие вчера за преодоляване разпространението на коронавируса е преустановяването на присъствените занятия във всички детски градини, училища и университети. Как родителите на най-малките – децата в детските градини и в начален курс на обучение коментират мерките? Репортерът Елизабет Александрова посети ЦДГ „Света..

публикувано на 26.11.20 в 11:34