Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Торбички с храна по дърветата с посланието: Вземи, това е за теб…

 Жител на Благоевград, дарява по нестандартен начин торбички с храна, поставени по дърветата, с посланието: Вземи, това е за теб…Благотворителната инициатива доби широка популярност в социалните мрежи и провокира вълна от съпричастност съм съдбата на социално слабите хора, които изпитват затруднения в тези трудни времена.


„Идеята се зароди, два дена преди да я осъществим, да поставим торбички по дърветата в парковата зона, където живеем. Тъй като сме под карантина, бяхме излезли със съпругата ми на терасата и видяхме, как един възрастен човек, който беше с маска, си вървеше по улицата, но изведнъж се спря пред кофата за боклук, при което нещо се обърна в мен. Като видях пенсионер да рови в кофите за смет, а това в последно време е много често явление, което ми действа много негативно, изтичах, взех 20 лева и му ги хвърлих през терасата, като му казах да се почерпи. Той не ме разбра човекът, явно имаше проблеми със слуха, защото посочи с жестове, че не чува. Казах му да ги вземе и да пие едно кафе, да се почерпи. Той каза, че ще ги вземе и ще пие едно кафе за мое здраве, което мен дълбоко ме трогна. Може би на другия ден или два дни след това, излязохме до магазина и реших да взема едни абсолютно елементарни неща, които да сложим в торбички, заедно със сина и съпругата ми, за да можем да помогнем на човек в нужда“ – разказа за радио Благоевград Мартин Влахов, хореограф и танцьор от ансамбъл „Пирин“, инициатор на благородния жест.

 Той обясни, че в началото е имал съмнение, че торбичките ще бъдат взети от нуждаещите се хора, защото на тях не са били поставени специални обозначителни табели, но след няколко часа установил, че от шестте торбички, окачени по дърветата, са останали само две. Храната, която е била поставена в тях е била трайна и от първа необходимост – консерва, питка хляб, опаковани пасти и банан.


 „Инициативата доби голяма популярност, защото всеки може да отдели около двайсетина лева, толкова колкото ние отделихме, за да нахрани няколко човека в нужда. Разбрах, че идеята ми е стигнала и до Англия, където много хора са споделили, че ще подемат тази инициатива. Ние, българите сме божи народ и точно в това се изразява може би, божествената частица, всеки да може да направи някакво добро за другия, макар и в добри или трудни времена, като сегашното, просто да бъдем добри един с друг“ – коментира още Мартин Влахов. Той сподели, че има много негови приятели, които се включват с подобни благотворителни инициативи и подпомагат хора в нужда.

„Идват трудни и тежки времена и ако ние не се обединим да си помогнем, няма кой да ни помогне“ – категоричен е Мартин Влахов, когото поздравяваме за благородната инициатива.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Мартин Влахов:Вижте още

Александрина Димитрова: Нашата работа променя животи

Александрина Димитрова е изпълнителен директор на фондация  „Сийдър“ – българската неправителствена организация, която вече 15 години работи за промяна на държавните политики и обществените нагласи към децата и хората в неравностойно положение. В интервю за Радио Благоевград Александрина Димитрова разказа, че в момента фондацията управлява девет..

публикувано на 29.05.20 в 18:19

Михаил Цонев от Благоевград с почетния знак „Златен век“ – „Печат на Цар Симеон Велики“, златен

Десетилетия от живота и работата на Михаил Цонев са свързани със самодейното движение, с благоевградското читалище „Никола Вапцаров“ като негов секретар. Той е бил и председател на Областния читалищен съвет – Благоевград, а в момента е секретар.  За изключителен принос в развитието и утвърждаването на българската национална идентичност и по..

публикувано на 29.05.20 в 18:14

Възстановяват се трите къщи в Бобошево

На 24-ти май в следобедните часове пожар в Бобошево прикова вниманието ни. Запалиха се три къщи, долепени една до друга.  Следствието все още изяснява причините за това. Най-сериозно пострадала е къщата на семейство Граховски. С усилията на пожарната и жителите на района пожарът е локализиран, след това и изгасен.  Сега започна..

публикувано на 29.05.20 в 17:03

Скоро нарушителите – шофьори ще получават само фишове

На 22-ри май започна общественото обсъждане на внесените нови промени в Закона за движението по пътищата.Това в последните години е най- променяния закон у нас.  Според внесения Проектозакон в бъдеще на пътя, а и след това шофьорите- нарушители вече няма да получават актове, а само фишове за своите нарушения. Това каза в интервю за Радио..

публикувано на 29.05.20 в 16:50

Два пъти са се увеличили зверствата над животните

„Зачестилите зверства върху животни, липсата на контрол, дори и срещу тези, които ловуват, злоупотребява се с избиването на  защитени видове и не само това. Като цяло, всички бездомни животни, които са на улицата, са жертва на престъпления на хора, които го показват публично в интернет и социалните мрежи. Това са основните причини за..

публикувано на 29.05.20 в 12:27

Радан Кънев: Средствата от фонда за възстановяване на ЕС ще ни помогнат да трансформираме икономиката си

Европейската комисия предложи създаването на фонд за възстановяване на икономиката  на ЕС след пандемията от коронавирус в размер на 750 млрд. евро до 2027 г. Средствата ще бъдат отпускани на части по националните програми за реформи. Програмите трябва да бъдат съобразени с целите на ЕС за икономика без употреба на изкопаеми горива и за..

публикувано на 29.05.20 в 11:32
Спас Георгиев

Ново крило в „Пирин“ (Благоевград)

Футболен клуб  “Пирин“ (Благоевград) привлече крилото Спас Георгиев.  Роденият в Стара Загора двадесет и седем годишен състезател бе една от основните цели на мениджъра Уорън Фийни, който изрази задоволство, че ще може да работи с него. Георгиев е бивш играч на шотландските „Ливингстън“ и „Албиън Роувърс“, а до последно се състезава за..

публикувано на 29.05.20 в 10:19