Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Храната – подкрепа за тялото и празник за душата

„Предвид пандемичната обстановка, в която се намираме, безспорно се обострят паническите разстройства, предизвикани от тревожността и несигурността. Но всъщност, не е нужно да посягаме към синтетични витамини дори, просто е необходимо да приемаме правилните храни. Има храни антидепресанти и то, с доказани научни ползи в борбата с депресията, личностната ситуативна тревожност и други. Допаминът, серотонинът, окситоцинът и ендорфините са този квартет, който е отговорен за нашето вътрешно усещане за щастие“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова, психолог, психотерапевт и консултант по спортно хранене.

Според нея, ягодите, бананите и горските плодове са едни от най-зареждащите с позитивни емоции. Не трябва да се страхуваме от „добрите мазнини“, защото те повишават нивото на хормоните на щастието. Можем да ги открием в суровите ядки, зехтина, маслините, чия семена, сусам, ленено семе – те са един прекрасен източник на полезните мазнини, от които имаме нужда.

Любомира ДимитроваКонсултантът по спортно хранене, психолог и психотерапевт Любомира Димитрова, сподели за слушателите на Радио Благоевград една домашна рецепта за имуностимулатор с орехи. „Лимонови корички, нарязани на тънки ивички, объркани с мед и тахан, е един хем десерт, хем имуностимулатор, който увеличава и хормоните на щастието“ – категорична е Любомира, която като психотерапевт се интересува и от психологията на цветовете.

Според нея, цветовете на храните също имат важна роля, за да се чувстваме по-добре и „дъгата в чинията“ наистина ни прави по-щастливи.

„В световен аспект съществува „Индекс на щастие на храните“. Те са подредени в пет степенна възходяща скала, като на топ местата са шоколадът, бананите, ядките, пастата и дори сладоледът. По отношение на цветовете, особен интерес предизвиква лилавият цвят, който не е от любимите ни, защото не се среща често в храните с такъв естествен цвят, като патладжанът, цвеклото, зелето и други, които не са от любимите храни за мнозина от нас“ – уточни Любомира Димитрова.

Тя обясни, че жълтият цвят например, предполага асоциация със слънцето и повишава хормоните на щастието. Царевица, жълти тиквички, помело и лимоните са гаранция, освен за противогрипна защита и за щастие. Освен това, оранжевото е от цветовете, които карат хората да се усмихват и това не е случайно, защото този цвят действа стимулиращо на нашите мозъчни клетки. Подобно на зеленото и оранжевото може да се открие много плодове и зеленчуци, като тиква, моркови, праскови, портокали и мандарини, които освен наслада, ни доставят и много витамини.

В дните на социална изолация, семейството е най-близо до нас, затова трябва да направим така, че храната наистина да носи наслада за тялото и душата.

„Безспорно, една добре подредена маса и чиния, в една задушевна обстановка, дори добавяйки свещи, цветя и декорации на трапезата, може да приповдигне настроението ни. Всеки от нас може да експериментира в кухнята, да открива нови вкусове и комбинации. Няма по-добра комбинация от тази, която се харесва на собствените ни сетива. Мога да каже, че храната, храни повече точно душата и окото, когато е споделена с любимите хора“ – допълни психотерапевтът и консултант по спортно хранене Любомира Димитрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:Вижте още

Да помогнем за възстановяване на изгорелите къщи в Бобошево!

След пожара в Бобошево жители на общината веднага потърсиха начин да помогнат на семействата, чийто къщи пострадаха. На практика изгоряла е къщата на семейство Граховски, докато съседните две къщи имат по-малки поражения.  Нека всички се присъединим към инициативата на жителите на Бобошево, като дарим, макар и малко средства в дарителската сметка..

публикувано на 02.06.20 в 10:04

Разказът на Елин Пелин „Чорба от греховете на отец Никодим“ се падна на матурата за зрелостниците

    Върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин – тема 18 писаха 2338 зрелостниците от област Благоевград на матурата по български език и литература, съобщи началникът на РУО Ивайло Златанов. Заявилите желание да се явят на държавния зрелостен изпит са били 2492-ма ученици, като от тях 79 са недопуснатите заради неуспешно..

публикувано на 01.06.20 в 15:05

„Зелено кученце“ е талисман на децата на Благоевград

Децата на Благоевград вече имат свой талисман. Това е кученцето Рошко, изработено от зелена растителност и представляващо топиарна фигура, единствената засега в Югозападна България. Арт-инсталацията е експонирана в пространството пред Регионалната библиотека в Благоевград, като идеята е, всяка година, там да бъде поставяна по една подобна фигура,..

публикувано на 01.06.20 в 14:25

И децата спортисти отново ще могат да се състезават

Добрата новина дойде почти по едно и също време с Международния ден на децата – 1-ви юни. Отпадат ограниченията за публични събирания, предизвикани от пандемията от Covid-19. Това даде възможност и на децата спортисти от Благоевград да покажат своите умения в парк „Бачиново“.  Богатата програма на Община Благоевград събра малките шахматисти от..

публикувано на 01.06.20 в 14:11

2 500 зрелостници от област Благоевград се явяват днес на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература

Близо 2 500 зрелостници от област Благоевград се явяват днес на първия държавен зрелостен изпит по български език и литература. Те са разпределени в 276 изпитни зали, не повече от 10 зрелостници във всяка зала в 31 училища за цялата област. ЕГ „Академик Людмил Стоянов“ и ПМГ „Якадемик Сергей Корольов“ в Благоевград се помещават в една сграда...

публикувано на 01.06.20 в 10:25

Вербатория вече и в Благоевград

Вербатория – или диагностика на таланта – е уникален, иновативен метод за анализ на естествения потенциал на човека. Методът използва алгоритъм за анализ на индивидуалните характеристики на мозъка по време на прости стандартни задачи в различни области. Вербатория не изследва човешките умения или способности, а само разкрива области, в които..

публикувано на 31.05.20 в 13:58
Андрей Врабчев

Андрей Врабчев: В отношенията между България и Македония печеливши трябва да са и двете страни

   „Попаднахме отново в сблъсък, вместо да употребим инерцията от подписването на Договора за добросъседство, и това постави и двете общества в ситуация на стрес, на конфликт. Идеята беше да направим едно положително събитие, защото аз не съм сам в това, което да върне нещата към един по-добър тон, защото в конфликт винаги трябва да има загубил,..

публикувано на 31.05.20 в 13:08