Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Храната – подкрепа за тялото и празник за душата

„Предвид пандемичната обстановка, в която се намираме, безспорно се обострят паническите разстройства, предизвикани от тревожността и несигурността. Но всъщност, не е нужно да посягаме към синтетични витамини дори, просто е необходимо да приемаме правилните храни. Има храни антидепресанти и то, с доказани научни ползи в борбата с депресията, личностната ситуативна тревожност и други. Допаминът, серотонинът, окситоцинът и ендорфините са този квартет, който е отговорен за нашето вътрешно усещане за щастие“ – коментира за Радио Благоевград Любомира Димитрова, психолог, психотерапевт и консултант по спортно хранене.

Според нея, ягодите, бананите и горските плодове са едни от най-зареждащите с позитивни емоции. Не трябва да се страхуваме от „добрите мазнини“, защото те повишават нивото на хормоните на щастието. Можем да ги открием в суровите ядки, зехтина, маслините, чия семена, сусам, ленено семе – те са един прекрасен източник на полезните мазнини, от които имаме нужда.

Любомира ДимитроваКонсултантът по спортно хранене, психолог и психотерапевт Любомира Димитрова, сподели за слушателите на Радио Благоевград една домашна рецепта за имуностимулатор с орехи. „Лимонови корички, нарязани на тънки ивички, объркани с мед и тахан, е един хем десерт, хем имуностимулатор, който увеличава и хормоните на щастието“ – категорична е Любомира, която като психотерапевт се интересува и от психологията на цветовете.

Според нея, цветовете на храните също имат важна роля, за да се чувстваме по-добре и „дъгата в чинията“ наистина ни прави по-щастливи.

„В световен аспект съществува „Индекс на щастие на храните“. Те са подредени в пет степенна възходяща скала, като на топ местата са шоколадът, бананите, ядките, пастата и дори сладоледът. По отношение на цветовете, особен интерес предизвиква лилавият цвят, който не е от любимите ни, защото не се среща често в храните с такъв естествен цвят, като патладжанът, цвеклото, зелето и други, които не са от любимите храни за мнозина от нас“ – уточни Любомира Димитрова.

Тя обясни, че жълтият цвят например, предполага асоциация със слънцето и повишава хормоните на щастието. Царевица, жълти тиквички, помело и лимоните са гаранция, освен за противогрипна защита и за щастие. Освен това, оранжевото е от цветовете, които карат хората да се усмихват и това не е случайно, защото този цвят действа стимулиращо на нашите мозъчни клетки. Подобно на зеленото и оранжевото може да се открие много плодове и зеленчуци, като тиква, моркови, праскови, портокали и мандарини, които освен наслада, ни доставят и много витамини.

В дните на социална изолация, семейството е най-близо до нас, затова трябва да направим така, че храната наистина да носи наслада за тялото и душата.

„Безспорно, една добре подредена маса и чиния, в една задушевна обстановка, дори добавяйки свещи, цветя и декорации на трапезата, може да приповдигне настроението ни. Всеки от нас може да експериментира в кухнята, да открива нови вкусове и комбинации. Няма по-добра комбинация от тази, която се харесва на собствените ни сетива. Мога да каже, че храната, храни повече точно душата и окото, когато е споделена с любимите хора“ – допълни психотерапевтът и консултант по спортно хранене Любомира Димитрова.

Подробностите можете да чуете в интервюто на Биляна Славчева с Любомира Димитрова:



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Кюстендилец изографисва храма в Нови чифлик безвъзмездно и с приятели

Евгени Серафимов е преподавател по рисуване в ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ в град Кюстендил. Същевременно е художник, иконописец, основател и ръководител на школата „Новите майстори“, като е водил и школа по иконопис, част е и от църковния хор към храм "Свети Димитър" в Кюстендил. За изкуството казва, че то винаги е било част от живота му. "Учениците..

публикувано на 02.10.24 в 14:53

Какво е състоянието на достъпа до информация в България?

За 22-ри пореден път, на официална церемония в столицата, Програма достъп до информация (ПДИ) връчи своите годишни награди за принос в областта на свободата на информация. Целта на наградите е д а се окуражават активни граждани, журналисти и неправителствени организации да упражняват правото си на достъп до информация, д а се насърчават институциите да..

публикувано на 01.10.24 в 15:53

Трудова заетост за хората над 50 години

Премълчаван проблем, но съществуващ, е възрастовата дискриминация при наемане на работа. Това показва опитът на експертите, работещи в агенции за подбор на персонала. Често бизнесът предпочита млади кадри и някак уклончиво пренебрегва кандидатстващите за дадената позиция, ако те са над 50-годишна възраст.  „Но делът на хората на..

публикувано на 30.09.24 в 13:59

Обучават ученици за ИТ кариера в Симитли

Ученици от община Симитли за втора година ще се обучават в извънкласната школа за иновативното обучение за ИТ кариера. „В приема на програмата попадат само десетокласници, като миналогодишните вече са 11 клас и ще продължат тригодишното си обучение за „Приложен програмист“, каза за Радио Благоевград учителят по информатика в СУ „Св. Св...

публикувано на 30.09.24 в 11:02

Петя Петрова: Децата са отражение на обществото ни

Петя Петрова е както майка, така и професионалист с ръководен опит в образователната система на България.  Като човек, преодолял тревожно разстройство, тя пише книгата „Другото лице на паниката“ през 2011 година, за да помогне на други като нея. След задълбочено проучване на различни образователни системи, тя открива, че въвеждането на..

публикувано на 29.09.24 в 17:58

Беседи на пет езика в гостуващата изложба „Fake for Real“- „Истина или лъжа?“

По повод Европейски ден на езиците на 26 септември екипът на Национален етнографски музей организира беседи на пет езика в пътуващата изложба на Дома за европейска история „Fake for Real“-„Истина или лъжа? История на подправянията и фалшификациите“ по проект на Европейския парламент , реализиран от Дома на европейската история в Брюксел ...

публикувано на 26.09.24 в 14:34

Отличното качество на тютюна тази година трябва да получи максимална цена

Тютюнопроизводителите през тази година се радват на добра реколта, но на прага на новата изкупна кампания очакват провеждането и на Консултативен съвет по тютюна, на който ще се поставят актуалните проблеми на бранша.   За втора поредна стопанска година, поради сухото лято, както през  2023 г., и сега през 2024 г., качеството на тютюневата..

публикувано на 26.09.24 в 12:37