Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

С почит към Неврокопския митрополит Пимен


Днес се навършват 21–а години от кончината на Неврокопския митрополит Пимен. За 10 часа бе насрочено началото на панихидата в памет на дядо Пимен. Панихидата беше отслужена от петима свещеници, начело с отец Андон Шавулев. Те почетоха годишнината  на гроба на Неврокопския митрополит Пимен, който се намира в двора на храма „Въведение Богородично“ в старинния квартал „Вароша“ на Благоевград. Напълно в духа на църковните канони, бяха раздадени питка, жито и вино. Свещенослужителите спазиха всички правила за безопасност в условията на извънредно положение“.

Отец Филип Бележков от град Банско е един от духовниците, които са имали щастието да познават Неврокопския митрополит Пимен.

отец Филип Бележков

„Той винаги искаше да има добри свещеници, които проповядват вярата. Той винаги държеше на това, миряните да се чувстват свободни да изповядват своята вяра“, каза отец Филип и припомни неговите думи „Аз не съм част от бъдещето. Аз съм част от миналото, но залагам себе си за вашето бъдеще“. 

„Много храмове се построиха по негово време, възобновиха се параклиси, много свещеници бяха въведени в лоното на църквата. Това, което искаше дядо Пимен да види, ето сега ние се радваме на всичко това, което той остави като наследство на нашия народ“, посочи отец Филип Бележков. (чуйте звуковия файл)Светското име на митрополит Пимен е Деян Неделчев Енев. Роден е на 22 юни 1906 година в Чирпан. На 3 август 1952 година е избран за неврокопски митрополит. Пимен Неврокопски е автор на книга за Неофит Рилски. Почива на 10 април 1999 година в София. Погребан е до катедралния храм "Въведение Богородично“ в Благоевград.


Галерия

Вижте още

Гл. ас. д-р С. Петрова: Троловете са истинска напаст – в социалните мрежи и интернет пространството като цяло

В интернет жаргона под  думата „трол“ се разбира човек, който публикува провокативни коментари под дадена тема с цел да смути автора или да разстрои нормалната дискусия в даден форум като насочи темата в определена посока . В този смисъл дейността на подобен човек се нарича „тролене“ .   „Троловете са най-голямата напаст – както в..

публикувано на 13.04.21 в 15:43

Добрата новина: намаляват болните с COVID-19 в Пиринско

„167 са инфектираните с COVID-19 за последното денонощие в област Благоевград, най-много са в Благоевград – 33, Сандански – 11, Гоце Делчев – 9, Петрич – 6, Разлог – 5, Банско – 4, Симитли и Якоруда по 3 случая. Има единични случаи в цялата област. 651 са носителите на инфекцията за изминалата седмица, с около 300 са по-малко, сравнени с..

публикувано на 13.04.21 в 15:35

Рестартирай Европа: Зеленият план за възстановяване на Европа след COVID кризата

Началото на 2020 година беше белязано от пандемията от коронавируса. В отговор на това европейските власти предприеха спешни мерки за борба с вируса и дългосрочна подкрепа за икономическото възстановяване. За ЕП възстановяването след корона кризата е възможност за трансформация на Европа в един по-зелен и устойчив на кризи континент...

публикувано на 13.04.21 в 11:01

Отново в клас

Със заповед на министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов след пролетната ваканция, от днес, 12 април, се възобновява присъственото обучение за учениците от 1-ви до 4-ти клас, 7-ми, 8 -ми и 10-ти клас . В 8-мо СУ „Арсени Костенцев“ Благоевград учениците се радваха, че са отново заедно. Те пристигаха в училище още преди 7:30..

публикувано на 12.04.21 в 10:49

Рестартирай Европа: Пандемията от COVID-19 и отражението ѝ върху достъпа до образование

Разпространението на COVID-19 у нас доведе до цялостна реорганизация на образованието. Обучението в електронна среда е една от мерките, предприети срещу пандемията от коронавирус. Дистанционното обучение изправи учители, ученици и родители пред редица предизвикателства. Директорът на Трето основно училище „Христо Ботев“ в град Сандански –..

публикувано на 12.04.21 в 10:33

Триото ПТП и „Един щастлив празен ден“

Един щастлив празен ден“ е първият сингъл на триото ПТП. Това всъщност е нова версия на песен на група Атлас, ремиксирана в стил „sint pop“ (New Order – True Faith). Видеоклипът е заснет на различни места. Пепи Писарски и Тишо снимат в София, а Петър Маринов в Каварна. Файловете са обменени по интернет и клипът е монтиран в сегашния си вид...

публикувано на 11.04.21 в 15:14
Яна Василева - Цури

Яна Василева – Цури и романът „Животът е жена”

„Животът е жена” – това е заглавието на втория на младата самоковска авторка Яна Василева - Цури. „Има хора, които започват да означават нещо за теб след като ги срещнеш. Няма значение какъв е полът им. Нито годините… Необяснимо как тяхното присъствие ти става приятно. Радко се случва и може би затова го намираме странно. Опитваме се да го..

публикувано на 11.04.21 в 14:58